11 maja 2014

WIOSENNA SAŁATKA Z RZEŻUCHĄ / SPRING SALAD WITH CUCKOOFLOWER

Sałatka, którą proponuję może być dodatkiem do śniadania, obiadu a nawet kolacji. Jedyne co musimy wcześniej zrobić to zasiać rzeżuchę. Mamy wtedy gotowy produkt 100% organic. Roślinka ta ma wiele drogocennych składników. 

Zawartość siarki sprawia, że włosy staja się mocniejsze i nie wypadają, a problemy skórne zanikają. Warto, więc uprawiać rzeżuchę przez cały rok. Kiedy moja już wyrosła to jedno spojrzenie na tę małą zieloną łączkę wystarczyło, by prędziutko przygotować sałatkę. Potrzebujemy na to tylko 10 minut. Ilość kalorii jest minimalna, bo tylko 56 ale tylko w wersji bez oliwy z oliwek. Dodaj 44 kcal więcej, jeśli zdecydujesz się na ten zdrowy tłuszcz roślinny.



SKŁADNIKI:

2 porcje
rzeżucha 100% organic , czyli uprawiana w domu na parapecie okiennym
250 g pomidorków koktajlowych
70 g (5) rzodkiewek
15 g (5) oliwek czarnych lub zielonych według uznania
5 g (1) łyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
sól, pieprz, chili

PRZYGOTOWANIE:
  • Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Pomidorki pokrój na połówki, oliwki na plasterki a rzodkiewki w ćwiartki. Całość wymieszaj. Na wierzchu ułóż świeżo ściętą rzeżuchę.
  • Dopraw solą i pieprzem. Ja pokusiłam się jeszcze na grubo zmielone papryczki chili. Skrop warzywa jedna łyżeczką oliwy z oliwek. 
  • Wygląda bardzo apetycznie. Prawda?

Brak komentarzy: