06 maja 2014

TIRAMISU


Kilka tygodni temu obiecałam córce, że kiedy nadejdzie czas matur, na poprawę nastroju, zrobię ten przepyszny deser. Zgodnie ze znaczeniem słowa ma on szczególny dar podnoszenia na duchu, pobudzania. Jest więc idealny, by w pełni rozkoszować się jego mocą, w tym właśnie okresie. Jego przygotowanie zajmie Ci pół godziny. Wartość kaloryczna jednej porcji to tylko około 937 kcal.

SKŁADNIKI:

2 duże porcje
250 g serka mascarpone
2 żółtka
50 g drobnego cukru
100 g podłużnych biszkoptów
80 ml bardzo mocnej kawy
20 ml likieru kawowego
10 g gorzkiego kakao                

  PRZYGOTOWANIE:
  • Utrzyj żółtka z cukrem mikserem. Po około 2 minutach, gdy masa będzie bielsza i puszysta dodaj 1/3 serka, wymieszaj, następnie dodaj resztę serka i ponownie wymieszaj. Ostudzoną kawę przelej do głębokiego talerza. Namaczaj w niej króciutko, pojedynczo biszkopty. Potem przekładaj do szklanych pucharków.
  • Następnie pokryj je połową masy z serka mascarpone, posyp kakao, na tym ułóż ponownie biszkopty, przykryj je pozostałą masą. W ten sposób powstaną 4 warstwy. Tiramisu posyp gorzkim kakao, udekoruj wedle uznania listkami mięty lub melisy. Podawaj schłodzone i proszę nie licz, ani nie myśl wtedy o kaloriach. Po prostu rozkoszuj się tym smakiem.

Brak komentarzy: