10 grudnia 2015

WEGAŃSKI PASZTET WARZYWNO-JAGLANY


Alternatywą dla tradycyjnego tłustego, mięsnego pasztetu świątecznego może być lekki, zdrowy, dietetyczny warzywno-jaglany pasztet, którego recepturę stworzyłam z myślą o tych którzy, nie chcą utyć po świętach, bądź też nie mogą spożywać w nadmiarze tłuszczów zwierzęcych. Taki pasztet można też zrobić bez szczególnej okazji, warto wtedy wykorzystać  warzywa, które pozostają po ugotowaniu bulionu warzywnego, czy też warzywno-mięsnego. Doskonale smakuje jako dodatek do kanapek z ćwikłą, chrzanem, jajkiem czy kiszonym ogórkiem. Jest wilgotny i nie tłusty. Łatwo się go kroi, rozsmarowuje, kto jak woli.  Namawiam do przygotowywania domowego pasztetu nie tylko na święta. Przepis jest prosty a zrobienie pasztetu nie zajmuje dużo czasu. To jeden z moich najlepszych przepisów.

SKŁADNIKI:

Keksówka dł. 22 cm

2 marchewki
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka  suszonego lubczyku
1 łyżeczka Vegety (najlepiej domowej)
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu kolorowego
sól, pieprz
½ łyżeczki gałki muszkatałowej
½ łyżeczki majeranku
3 łyżki oleju rzepakowego
½ szklanki wody
100 g suchej kaszy jaglanej
200 g suchej soczewicy brązowej


PRZYGOTOWANIE:
  • Kaszę jaglaną przygotuj następująco:  przepłucz ziarna kilkakrotnie w zimnej wodzie, potem w garnku zalej je 250 ml wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem  około 15 minut, aż kasza całkowicie wchłonie wodę.
  • Soczewicę przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  • Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę pietruszkę, seler w plasterki, czosnek zmiażdż w prasce. 
  • W rondlu rozgrzej olej,  podsmaż przez 15 s czosnek, dodaj cebulę i smaż ją aż się zeszkli, następnie dodaj pokrojone warzywa. Wszystko podlej wodą, dodaj lubczyk, liście laurowe, ziele angielski, pieprz.
  • Warzywa duś do miękkości około 20 min. pod przykryciem na średnim ogniu, w razie potrzeby dolej ciepłej wody.
  • W głębokim naczyniu połącz ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, uduszone warzywa (bez liści laurowych oraz ziela angielskiego). Dodaj sos sojowy, majeranek i wszystko zmiksuj blenderem. Dopraw  gałką muszkatałową, mielonym pieprzem i solą, po czym ponownie wszystko wymieszaj. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt sucha dodaj kilka łyżek oleju. Masę pasztetową przełóż do keksówki dł. 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pasztet wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C około 1,5 godziny, aż wierzch stanie się ciemno brązowy. 
  • Schłodzony pasztet najlepiej wstawić do lodówki na noc i podawać następnego dnia. Smacznego:))

8 komentarzy:

Lena pisze...

Wygląda jak tradycyjny,a jaki zdrowy:)

Kinga pisze...

Smacznie :)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Zdecydowanie sięgnęłybyśmy po taki pasztet niż ten tradycyjny :)

Wilk Syty pisze...

Wygląda jak mięcho! Świetna robota, musi być przepyszny i dużo zdrowszy ;)

Katarzyna Woźna pisze...

W zeszłym roku po raz pierwszy zrobiłam warzywny pasztet i nie planuje na razie powrotu do tych mięsnych, pycha!

Sosna pisze...

Wygląda doskonale :)

Nikola G pisze...

*.* Jak ja bym chciała, żeby taki pasztecik znalazł się w mojej lodówce! Pyszny musi być!

muffintime pisze...

Świetny przepis, wygląda pysznie :)