Tabbouleh to potrawa, która pochodzi z arabskiej kuchni i często nazywa się ją "libańską sałatką". Jest idealna w okresie letnim, gdyż znakomicie orzeźwia i wybornie smakuje. Można przygotowywać ją na wiele sposobów w mojej dominują zielone warzywa: ogórek, pietruszka, cebulka dymka. Jedna porcja dostarcza 525 kcal. Duża ilość pietruszki dostarcza wiele witamin, ale uwaga czy pamiętacie Carrie Bradshow bohaterkę "Seksu w wielkim mieście"? Jej tabbouleh miało być bez zielonych listków ze strachu o to co zostanie między zębami, ale czy to wtedy jest tabbouleh?
SKŁADNIKI:
2 porcje
200 g kaszy pszennej (kuskus, bulgur) lub jaglanej
200 g ogórka
15 g świeżych listków zielonej natki pietruszki
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
6 cebulek dymek
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
200 g kaszy pszennej (kuskus, bulgur) lub jaglanej
200 g ogórka
15 g świeżych listków zielonej natki pietruszki
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
6 cebulek dymek
sól i pieprz
- Przygotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Ogórek przekrój na pół, potem wzdłuż. Usuń pestki potem pokrój paski ogórka w kostki i przełóż je do naczynia.
- Potnij cebulę dymkę na drobno oraz czosnek. Natkę połóż na desce do krojenia, posyp solą i posiekaj. Następnie dodaj ją do ogórka i cebuli dymki. Zetrzyj skórkę z cytryny i posyp nią sałatkę.
- Wystudzoną kaszę połącz z pozostałymi składnikami i skrop je sokiem z połowy cytryny. Całą sałatkę skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
- Przykryj naczynia folią spożywczą i schładzaj do momentu podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz