Zachęcam wszystkich do zrobienia tej przepysznej, lekkiej i smakującej szczególnie latem sałatki. Jest to taki rodzaj jedzenia, który zawsze jest smaczny a dla osób, które dbają o to co jedzą i ile, po prostu idealna propozycja. Wykonanie sałatki nie zajmuje wiele czasu, nawet jeśli sami będziecie grillować kurczaka. Pół godziny wystarczy na zrobienie tych wspaniałości. Do dania świetnie pasuje sos miodowo-musztardowy oraz świeże pieczywo np. chleb żytni-razowy pieczony na zakwasie ewentualnie bagietka. Dwie osóbki będą na pewno usatysfakcjonowane. Jedna porcja sałatki dostarcza 237 kcal. Sos to dodatkowe 120 kcal.
SKŁADNIKI
2 porcje
250 g surowego fileta z kurczaka
250 g surowego fileta z kurczaka
2 garście rukoli
2 garście sałaty masłowej
4 rzodkiewki
1 łyżka sezamu
3 gałązki tymianku
1 pomidor
3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
6 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
SKŁADNIKI:
2 garście sałaty masłowej
4 rzodkiewki
1 łyżka sezamu
3 gałązki tymianku
1 pomidor
3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
6 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
SKŁADNIKI:
Sos
6 łyżeczki musztardy
6 łyżeczki miodu
2 łyżeczka oliwy z oliwek
4 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczka octu balsamicznego
sol, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
6 łyżeczki musztardy
6 łyżeczki miodu
2 łyżeczka oliwy z oliwek
4 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczka octu balsamicznego
sol, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Filety z kurczaka umyj, odkrój błony, osusz i posyp ziołami dalmatyńskimi oraz solą i pieprzem.
- Rozgrzej elektrycznego grilla, piecz filety około 8 minut w zależności od grubości. Gotowego i ostudzonego kurczaka pokrój na paski.
- Umyj warzywa, sałaty osusz, zielona cebulkę pokrój na kawałeczki, pomidor na ćwiartki a rzodkiewki w plasterki.
- Zmieszaj sałaty, dodaj warzywa oraz grillowane mięso. Całość posyp sezamem a wierzch udekoruj gałązkami tymianku.
- Sos podaj osobno.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz