SKŁADNIKI:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka soli
0,5 kg pomidorów koktajlowych średnicy około 2 cm
3 łyżki syropu klonowego
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zimne masło i zacznij je siekać w mące na drobne kawałeczki, po chwili dodaj jajko i wyrabiaj już rękoma kruche ciasto.
- Gdy składniki dobrze się połączą, uformuj kulę z ciasta i włóż ją do lodówki na około 1 godzinę.
- Pomidory umyj, osusz i pokrój na połówki. Czosnek pokrój na plasterki.
- Do naczynia w którym będziesz karmelizować pomidory wlej syrop klonowy, ocet balsamiczny i wymieszaj dokładnie te składniki, możesz też dodać łyżeczkę oliwy z oliwek.
- Poukładaj w naczyniu pokrojone pomidory obok siebie a na nie czosnek i rozmaryn.
- Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 150°C i karmelizuj pomidory przez około 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przykryj nim podpieczone pomidory, zawijając pod spód brzegi.
- Piekarniki nagrzej tym razem do temperatury 220°C i piecz tartę przez około 20-30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
- Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz. Przykryj talerzem obróconym do góry dnem naczynie z tartą, a następnie zdecydowanym ruchem obróć naczynie i talerz w odwrotne położenie, tak by tarta znalazła się na talerzu.
- Możesz podawać na ciepło i zimno. Doprawić, solą, pieprzem czy też dodatkowo octem balsamicznym według uznania. Udekoruj gałązkami tymianku. SMACZNEGO!
12 komentarzy:
Mmm, smakowita :-)
Miło mi,że tak smakowicie wygląda:)
Szalenie apetyczna tarta ;)
Ciekawy sposób przygotowania. Tarta wygląda bombowo! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
Dziękuję, oczywiście dołączę do akcji;)
Tak, jest bardzo smaczna ;)
Baaardzo apetyczna tarta! Jedno z moich ulubionych pomidorowych dań :) Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
Dziękuję za miły komentarz;)
Ekstra! Pierwsze zdjęcie cuuudowne:)
Fajnie, cieszę się;))
Wygląda bosko, oczarowałaś mnie tym przepisem :)
Ojej;)) Zachęcam do zrobienia;)
Prześlij komentarz