Wariacji z plackiem lotaryńskim jest mnóstwo, ja wybrałam do masy jajeczno-śmietanowej przyprawionej czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem – zielone szparagi.
Mój dzisiejszy wypad na zakupy zakończył się szybko, ponieważ ku mej radości wreszcie zdobyłam moje ulubione zielone szparagi. Czym prędzej wróciłam do domu i wzięłam się za robienie quiche lorraine, czyli wytrawnej tarty.Sezon na nie właśnie się zaczął i w mojej kuchni będą gościć często:) Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów z zielonymi szparagami z mojego bloga znajdują się w kategorii szparagi.
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej uniwersalnej
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
120 g zimnego masła
1 żółtko
3 jajka
250 g śmietany crème fraîche lub 30%
1 łyżeczka soli
1 łyżka siekanej świeżej pietruszki
1 ząbek czosnku
- Do mąki dodałam szczyptę soli, pokrojone na kawałki zimne masło. Całość posiekałam nożem, po chwili dodałam żółtko zmieszane z wodą, zaczęłam wyrabiać szybko kruche ciasto. Gdy składniki połączyły się uformowałam z ciasta placek, owinęłam go folią i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.
- Następnie ciasto rozwałkowałam i przełożyłam do wysmarowanej odrobiną masła formy żaroodpornej. Ponownie je rozwałkowałam, docisnęłam brzegi, nakłułam widelcem i formę wstawiłam do lodówki tym razem na pół godziny.
- Jajka zmieszałam z śmietaną, dodałam zmiażdżony ząbek czosnku, pietruszkę, sól, pieprz.
- Piekarnik rozgrzałam do 180°C i wstawiłam do niego formę z ciastem, które obciążyłam fasolkami wyłożonymi na cieście przykrytym wcześniej pergaminem. Spód pod quiche podpiekałam 15 minut (do białości). Po tym czasie wyjęłam formę z piekarnika, chwilę studziłam (około 10 minut).
- Na podpieczone ciasto wylałam masę jajeczno-śmietanową, ułożyłam szparagi, wcześniej umyte i pozbawione twardych końcówek.
- Formę z quiche wstawiłam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam jeszcze 40 minut.
- Quiche wyszło rewelacyjne! Smacznego:))
10 komentarzy:
Pysznie, ach, chyba polecę jutro po szparagi :)
Koniecznie:)) w Auchan kupiłam pęczek dorodnych hiszpańskich szparagów po 5,99 zł;)
Wygląda bardzo apetycznie :-)
Mmm, pełnia smaku! :)
Wygląda zachęcająco! - powyżej piszesz, że kupiłaś szparagi w Auchan - a czy wiesz może gdzie można dostać świeże szparagi? Jeszcze nie miałam okazji ich próbować :)
afterglowpoint.blogspot.com
Super przepis, niesamowicie to wygląda, uwielbiam quiche :)
Naszych polskich jeszcze nie widziałam, pewnie lada dzień pojawia się, ale te hiszpańskie tak samo są pyszne i świeżutkie:))
Mmm, ależ to cudownie wygląda... Zrobię :)
To jedno z moich ulubionych dań. Ja dodaję jeszcze kozi ser i tymianek, wtedy jest naprawdę obłędny ;)
Wyobrażam to sobie:)) Ja liczę kalorie niestety;(
Prześlij komentarz