To już ostatni mój wpis o czarnej porzeczce w tym roku. Nazbierałam ich co nie miara, nagotowałam się, ale dżemy wyszły tak przepyszne, że będzie wiele przyjemności jesienią i zimą.
Dla tych, którzy nie wiedzą jak zrobić taki dżem link tutaj. Dziś jednak podaję przepis na pyszne i zdrowe śniadanie z kaszą jaglaną i czarną porzeczką oczywiście. Budyń, który zrobicie według mojego przepisu zniewoli was nie tylko smakiem ale i pięknym fioletowym kolorem. To będzie prawdziwe majestatyczne, eleganckie do tego dietetyczne śniadanie dla dwóch osób.SKŁADNIKI
1 szklanka przebranych i umytych czarnych porzeczek
1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie może być masło, albo bez)
1 łyżka ksylitolu, można zastąpić cukrem brązowym
100 g kaszy jaglanej
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, by pozbyć się osadu, następnie przekładamy do rondelka i zalewamy 250 ml wrzątku. Dodajemy olej kokosowy, ksylitol i porzeczki. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 min. sprawdzając czy woda nie wyparowała zbyt szybko, jeśli jest jej mało można odrobinę dolać gorącej wody.
- Ugotowaną kaszę i porzeczki miksujemy blenderem na gładką aksamitną masę. Rozlewamy do miseczek, dekorujemy wiórkami koksowymi i owocami porzeczki oraz listkami mięty. Smacznego;))
13 komentarzy:
taki budyń musi być pyszny,,, :)
Niesamowity kolor, bardzo atrakcyjnie wygląda :) Mniam !
Rzeczywiście połączenie jest extra:))
Kolor najbardziej przykuł moją uwagę,budyń porzeczkowy musi być pyszny))
Kolor jest rewelacyjny:)) To czar czarnej porzeczki:))
Robimy czasem taki budyń :D Z każdym owocem smakuje super :D
na taki budyń to ja bardzo chętnie :-)
Boskie! Muszę też zrobić koniecznie!
Takiego jeszcze nie próbowałam, a wygląda smakowicie! :)
Nominowałam Cię do Libster Blog Awards :) Pozdrawiam
PYCHA! wygląda kusząco!
Dzięki; ))
Wygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
Izzy
http://www.takeitizzy.pl/
Prześlij komentarz