06 sierpnia 2014

MLECZKO MIGDAŁOWE I PUDDING CHIA


Każdy z nas potrafi zrobić mleczko migdałowe. Takie mleczko to napój idealny dla tych którzy chcą zachować swoją młodość i urodę na długo, ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych, ponadto szklanka mleka migdałowego niesłodzonego to tylko 30 kcal. Namawiam, zachęcam żebyście robili sami mleczko migdałowe jest przepyszne! Trzeba tylko trochę czasu na to, ale potem jest wielka satysfakcja i sama przyjemność degustowania. Jest wiele przepisów na mleczko migdałowe, mnie najbardziej przypadł do gustu ten.

SKŁADNIKI:

150 g migdałów niełuskanch
1 szklanka zimnej wody
3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
szczypta soli




PRZYGOTOWANIE:
  1. Migdały przepłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 8 godzin. 
  2. Po tym czasie, migdały przepłucz ponownie a nawet sparz wrzątkiem kilka razy (jeśli chcesz usuń z nich skórki). Przełóż do naczynie w którym je zblendujesz. 
  3. Wlej do naczynia 1 szklankę ciepłej wody i wszystko zmiksuj na pulpę. Pulpę wyłóż na gazę i wyciśnij z niej mleczko do osobnego naczynia. Czynności te powtórz jeszcze dwa razy, dodając szczyptę soli do smaku. 
  4. Tak przygotowane mleczko można przechowywać 3 dni w lodówce.






Śniadanie do którego bardzo zachęcam składa się z mleczka migdałowego, nasion chia(więcej o chia), żurawiny i orzechów włoskich. Wszystko doprawione do smaku odrobiną naturalnej wanilii, posłodzone syropem z agawy. Porcja takiego budyniu ma 271 kcal.


SKŁADNIKI:
1 szklanka mleczka migdałowego
2 łyżki nasion chia
1 łyżka żurawiny
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka syropu z agawy
nasionka wanilii z 1/5 laski wanilii (ewentualnie pół łyżeczki ekstraktu waniliowego)


PRZYGOTOWANIE:

  1. Do naczynia w którym trzeba będzie wszystkie składniki zmiksować wlej mleczko, syrop z agawy. Dodaj nasiona chia i wanilię. 
  2. Wszystko zblenduj, aż uzyskasz konsystencje gęstego budyniu. 
  3. Budyń przelej do miseczki a wierzch posyp żurawiną i orzechami. 
  4. SMACZNEGO :) 

Rada: nasiona chia dobrze jest wcześniej zmielić w młynku do kawy.



Brak komentarzy: