28 grudnia 2015

POŚWIĄTECZNY DETOKS – ZUPA Z SOCZEWICY CZERWONEJ Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Moja propozycja na poświąteczny detoks to sycąca, rozgrzewająca wegańska, zdrowa zupa z soczewicy z mleczkiem koksowym. Dzięki soczewicy, która zawiera sporo błonnika zupa daje uczucie sytości i skutecznie odbiera ochotę na słodkie przekąski, dlatego świetnie nadaje się na posiłki w trakcie odchudzania. 

Zawarty w niej kwas foliowy oraz witaminy z grupy B wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, którego właściwe działanie niezbędne jest w trudnych sytuacjach odmawiania sobie słodkiej nagrody:)) Istotne jest iż ma ona niski indeks glikemiczny: IG soczewicy czerwonej wynosi 30, tak więc może być spożywana przez cukrzyków.


Jak widzicie soczewica ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest świetnym źródłem białka, potasu i kwasu foliowego. Białko jej jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm ludzki ale brakuje mu paru niezbędnych aminokwasów dlatego soczewicę należy łączyć np. z produktami zbożowym lub ziemniakami, by stworzyć możliwości przyswajania pełnowartościowego białka. Ponadto aby uniknąć straty białka, 10 minut przed końcem gotowania soczewicę należy posolić. W związku z tym soczewica jest idealna nie tylko dla wegetarian ale i dla wszystkich osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa. Duża zawartość potasu a niska sodu zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, ponadto błonnik wpływa na obniżenie glukozy i poziomu złego cholesterolu LDL tak więc zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Soczewica pomocna jest tez w leczeniu niedokrwistości, będącej konsekwencją niedoboru żelaza we krwi ale i kwasu foliowego oraz witaminy B12. Duża zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu się krwinek czerwonych i podnoszą poziom hemoglobiny. Jedyny minus jaki ma soczewica to zawartość oligosachrydów, które nie są trawione, co powoduje to wzdęcia.
Istnieje wiele odmian soczewicy. Najpopularniejsza to soczewica czerwona idealna na zupy, potem soczewica brązowa doskonała do pasztetów, zielona dobra do sałatek. Ciekawy smak ma soczewica czarna Beluga, z wyglądu przypomina czarny kawior, nadaje się do wszystkich potraw jednogarnkowych oraz zup.

SKŁADNIKI:

4 porcje
1 szklanka soczewicy czerwonej
2,5 szklanki wody
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka imbiru
sok z połowy cytryny lub limonki
sól, pieprz
sezam do posypania
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
  • Zagotuj 2,5 szklanki wody, na wrzątek wrzuć soczewicę. Gotuj ją około 20 min. Nie zapomnij dodać 10 min. przed końcem gotowania 1 łyżeczki soli. 
  • Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju, na patelni. 
  • Czosnek posiekaj i dodaj do cebuli, dodaj przyprawy i chwilę podsmaż, potem dorzuć pomidory i całość smaż kilka minut. 
  • Do ugotowanej soczewicy dodaj dodaj pomidory z cebulą i czosnkiem. Chwilę gotuj, potem dolej mleko kokosowe, dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  • Zupę podawaj skropioną sokiem, posypaną obficie sezamem lub pietruszką. 
  • SMACZNEGO:)) 
Inspiracja: Slowly Veggie!
Informacje na temat soczewicy www.poradnikzdrowie.pl



7 komentarzy:

Lena pisze...

Pyszna i zdrowa zupa:)

u rudej na talerzu pisze...

Brzmi i wygląda bardzo pysznie :) Uwielbiam zupy z dodatkiem soczewicy, bo są bardzo sycące :}

Candy Pandas pisze...

Taki detoks to sama przyjemność :D
Babcia na pewno się ucieszy ;D Będziemy akurat na sylwestra się z nią widzieć :D

Unknown pisze...

absolutnie moje smaki, coś pysznego :-)

Smaczny Rezultat pisze...

Ale ładnie wygląda, musi bardzo dobrze smakować :)

smacznyrezultat.blogspot.com - klik!

Unknown pisze...

sweetly pomysl na zupe detox!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pysznie musi smakować :)