14 grudnia 2015

ZAKWAS Z BURAKÓW NA BARSZCZ WIGILIJNY



Barszcz jest tradycyjną staropolską potrawą. Do przyrządzenia wigilijnego barszczu najlepiej użyć zakwasu z buraków, który dodaje się do wywaru warzywno-grzybowego. W ten sposób barszcz jest zakwaszany. Wypróbowałam dwa przepisy na zakwas buraczany. Do jednego dodałam kromeczkę żytniego pieczywa na zakwasie naturalnym (tutaj znajdziesz przepis na żytni zakwas chlebowy a pod tym linkiem przepis na polski chleb żytni razowy), przyspiesza on bowiem proces kiszenia buraków, natomiast przepis drugi jest bez tejże kromeczki, ale za to z większa ilością przypraw. Według mnie oba przepisy są bardzo dobre. W obu przypadkach czas kiszenia wynosi 5 dni. Wybór metody zależy od Was. Można tak albo tak. Jednak zakwas zacznij robić odpowiedni wcześniej, by zdążyć przed Wigilią.



SKŁADNIKI:

Przepis nr 1
1 kg buraków
2-3 l letniej przegotowanej wody
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
kromka żytniego chleba na zakwasie naturalnym

Buraki umyj, wyszoruj, sparz wrzątkiem, i nie obieraj ze skórki. Pokrój je na cienkie plastry, ułóż w słoju lub kamionce. Dodaj przyprawy, zalej wodą a na wierzch połóż kromkę pieczywa żytniego.Naczynie przykryj gazą i odstaw. Po 5 dniach usuń pianę, która powstanie a zakwas przecedź do wypażonej butelki. Na wierzch nalej łyżeczkę oliwy i zakorkuj. Przechowuj zakwas w lodówce.


Przepis nr 1 inspiracja pochodzi z książki pt.­ˆ „Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję”.




Przepis nr 2

1 kg buraków
2 l wody
3 ząbki czosnku
1 korzeń chrzanu
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

Buraki umyj, wyszoruj, sparz wrzątkiem, i nie obieraj ze skórki. Pokrój je na cienkie plastry, ułóż w słoju lub kamionce. Dodaj przyprawy, zalej letnią przegotowana wodą. Naczynie przykryj gazą i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce. Po 5 dniach otrzymasz zakwas. Pianę usuń i przecedź go do wyparzonej butelki jeśli chcesz go przechowywć dłużej. Zakwas przechowuj w lodówce. 

Przepis nr 2 inspiracja pochodzi z czasopisma  Veggie!

7 komentarzy:

Lena pisze...

barszcz z takiego zakwasu wychodzi genialny :)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Barszcz musi być genialny kiedy jest zrobiony od podstaw domowo :) Niestety my możemy sobie tylko pozwolić na wywar z buraków i innych warzyw ale też jest pyszny :)

Nikola G pisze...

Cudowne zdjęcia! Rany! *.*

Poproszę Dokładkę pisze...

będę robić, koniecznie :-)

Zulu k pisze...

Bardzo na takim zakwasie - cudo :)

Drink Eat Live pisze...

Miło mi:))

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Mój już też gotowy ;)