01 grudnia 2015

ŻURAWINOWA KONFITURA NA SŁODKO


Poprzedni post dotyczył soku z żurawiny w dzisiejszym natomiast opisuję jak wykorzystać pozostałe resztki owoców, które nadają się świetnie na przetwory. Przygotowany według mojego przepisu konfiturę można stosować jako dodatek do białego pieczywa, serów typu oscypek (idealnie pasuje do grillowanego), pleśniaków, sosów ewentualnie pieczonych mięs (dla nie wegetarian)  . Można ją świetnie wykorzystać podczas  Świąt. Jak zrobić niskosłodzoną konfiturę do mięs i serów znajdziecie tutaj, jeżeli jednak wolicie słodką to zastosujcie proporcje 1:1 np. na 1 kg owoców dajcie 1 kg cukru. Żurawina jest bardzo gorzka i cierpka w smaku, tak więc należy wziąć to pod uwagę dostosowując odpowiednią ilość cukru.

SKŁADNIKI:

250 g owoców pozostałych po wyciśnięciu soku
250 g cukru
½ szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:
  • Owoce, które użyłam, żeby otrzymać sok zawierają go w sobie w niewielkiej objętości, więc szkoda je wyrzucać. Idealnie nadają się na konfitury. Dlatego też przełożyłam je do garnka, zasypałam cukrem dolałam wody i zagotowałam. 
  • Konfitura szybko zgęstniała, gdyż żurawina zawiera pektynę. Smażyłam ją około 10 min. Otrzymałam prawie 40 dag konfitury. Przełożyłam ją do  wyparzonego słoiczka a resztę zostawiłam do ˆ„podjadania” na bieżąco:)) 

Kuchnia wegetariańska i wegańska

5 komentarzy:

Lena pisze...

Robiłam żurawinową konfiturę w tym roku :)

amandaricci.butikzprzepisami pisze...

Pięknie podane konfitury! :) Przygotowane w domu - to jest to! :)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

To my poprosimy na słodko do serka wiejskiego albo jogurtu naturalnego <3

Zulu k pisze...

Pycha - też co roku robię żurawinę na słodko, jednak używam jej nie tylko jako "dżemu", ale także jako sosu do dań obiadowych - zawsze się sprawdza :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Uwielbiam konfiturę z żurawiny :) Też parę dni temu ją robiłam :D