Jak wiecie ciasta drożdżowe wymagają trochę więcej uwagi i czasu, ale efekt jest zawsze imponujący. Z maleńkiej kulki ciasta otrzymujemy duże, pachnące i pulchne.
Wieniec drożdżowy, który prezentuję jest świetną jesienną propozycją, ponieważ zawiera purée dyniowe. Smakuje słodko a dodatek korzennych przypraw w nadzieniu sprawia, że nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe. Nie zawiera też żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, jest w pełni wegańskie.SKŁADNIKI:
Ciasto
1 opakowanie suchych drożdży
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej zwykłej
120 ml mleka roślinnego (może być kokosowe)
¾ szklanki purée z dyni (tutaj przepis na purée )
3 łyżki cukru brązowego
50 ml oleju kokosowego płynnego
szczypta soli
Nadzienie
150 g daktyli
50-60 ml mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego)
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu
50 g orzechów laskowych
6 łyżek syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto drożdżowe zrobiłam w automacie, ponieważ jest to bardzo wygodne i szybkie. Drożdże i cukier dodałam do mąki, wymieszałam, następnie już podczas pracy maszyny na samym początku dorzuciłam purée , dolałam letnie mleko i olej. Nie zapomniałam o szczypcie soli. Po 1,5 godziny miałam pięknie wyrośnięte, pomarańczowego koloru ciasto drożdżowe.
- Daktyle zalałam ciepłą wodą i odstawiłam na chwilę. Następnie je odcedziłam, dodałam cynamon, kardamon, mleko i wszystko dokładnie zmiksowałam na pastę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Rozprowadziłam na nim pastę, posypałam pokruszonymi orzechami i zawinęłam w roladę. Przełożyłam ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę przekroiłam na pół ale jeden koniec długości około 5 cm trzeba zostawić nieprzecięty. Połówki rolady przeplatałam jedna nad drugą, końce złączyłam i uformowałam wieniec. Przykryłam go i pozostawiłam do wyrośnięcia na godzinę.
- Piekarnik rozgrzałam do temperatury 190°C, piekłam 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto polałam syropem klonowym.
7 komentarzy:
Ale smakowite ciasto drożdżowe:)
Boski :)
Boże, jest wspaniały <3 Kocham takie drożdżowe :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Często właśnie dodajemy do takiego ciasta puree z dyni :) Nie dość, że fajny kolor daje to jeszcze nadaje ciekawego smaku :D
Jaki pachnący! :)
ależ piękny ahhh :-)
Aromatyczny i przepiękny :)
Prześlij komentarz