13 listopada 2015

CIASTO NA WEEKEND – WEGAŃSKI, DROŻDŻOWY WIENIEC CYNAMONOWY



Jak wiecie ciasta drożdżowe wymagają trochę więcej uwagi i czasu, ale efekt jest zawsze imponujący. Z maleńkiej kulki ciasta otrzymujemy duże, pachnące i pulchne. Wieniec drożdżowy, który prezentuję jest świetną jesienną propozycją, ponieważ zawiera  purée dyniowe. Smakuje słodko a dodatek korzennych przypraw  w nadzieniu sprawia, że nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe. Nie zawiera też żadnych składników pochodzenia zwierzęcego,  jest w pełni wegańskie.

SKŁADNIKI:

 Ciasto 
1 opakowanie suchych drożdży
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej zwykłej
120 ml mleka roślinnego (może być kokosowe)
¾ szklanki purée z dyni (tutaj przepis na purée )
3 łyżki cukru brązowego
50 ml oleju kokosowego płynnego
szczypta soli

 Nadzienie 

150 g daktyli
50-60 ml mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego)
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu

50 g orzechów laskowych
6 łyżek syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE:
  • Ciasto drożdżowe zrobiłam w automacie, ponieważ jest to bardzo wygodne i szybkie. Drożdże i cukier dodałam do mąki, wymieszałam, następnie już podczas pracy maszyny na samym początku dorzuciłam purée , dolałam letnie mleko i olej. Nie zapomniałam o szczypcie soli. Po 1,5 godziny miałam pięknie wyrośnięte, pomarańczowego koloru ciasto drożdżowe.
  • Daktyle zalałam ciepłą wodą i odstawiłam na chwilę. Następnie je odcedziłam, dodałam cynamon, kardamon, mleko i wszystko dokładnie zmiksowałam na pastę.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Rozprowadziłam na nim pastę, posypałam pokruszonymi orzechami i zawinęłam w roladę. Przełożyłam ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę przekroiłam na pół ale jeden koniec długości około 5 cm trzeba zostawić nieprzecięty. Połówki rolady przeplatałam jedna nad drugą, końce złączyłam i uformowałam wieniec. Przykryłam go i pozostawiłam do wyrośnięcia na godzinę. 
  • Piekarnik rozgrzałam do temperatury 190°C, piekłam 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto polałam syropem klonowym.

Inspiracja pochodzi z książki ˆ„Jadłonomia roślinne przepisy”

7 komentarzy:

Lena pisze...

Ale smakowite ciasto drożdżowe:)

Kolizje Smakow pisze...

Boski :)

Natalie pisze...

Boże, jest wspaniały <3 Kocham takie drożdżowe :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Często właśnie dodajemy do takiego ciasta puree z dyni :) Nie dość, że fajny kolor daje to jeszcze nadaje ciekawego smaku :D

Sosna pisze...

Jaki pachnący! :)

Poproszę Dokładkę pisze...

ależ piękny ahhh :-)

Zulu k pisze...

Aromatyczny i przepiękny :)