29 maja 2015

ZUPA Z BOTWINKI Z KAWAŁECZKAMI FETY / YOUNG BEETROOT SOUP WITH FETA CHEESE

Dzisiejszy przepis jest idealny dla osób zapracowanych nie mających zbyt wiele czasu, jednak ceniących świeże, młode warzywa, które pojawiają się wiosną. 

Zupa z botwinki, z dodatkiem kawałeczków sera śródziemnomorskiego z czosnkiem i pietruszką firmy ARLA w towarzystwie chrupiącej bagietki będzie doskonałym pomysłem na pełnowartościowy wiosenny posiłek. Ugotowanie tej pysznej, zdrowej zupki zajmie Wam mniej niż pół godziny.


SKŁADNIKI:
1 pęczek botwinki
1 marchewka
750 ml gotowego bulionu warzywnego
2-3 łyżki śmietanki kremówki
1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego w kawałkach z dodatkiem czosnku i pietruszki w zalewie firmy ARLA
kilka gałązek koperku
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:
  1. Najpierw przygotowałam bulion warzywny z kostki.
  2. Botwinkę i marchewkę umyłam, liście pokroiłam, buraczki i marchewkę obrałam i pokroiłam na cienkie plastry. Warzywa wrzuciłam do 0,5 l gotującej się wody. Gotowałam około 10 minut do miękkości warzyw.
  3. Następnie połączyłam oba roztwory, chwilę gotowałam, po czym doprawiłam śmietanką wcześniej ˆ„zahartowaną” oraz solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem dodałam do zupy kawałeczki sera.
  5. SMACZNEGO:))

8 komentarzy:

Lena pisze...

Super pomysł na zupę:)

whipped cream pisze...

Wspaniała zupa. Jadłam w tym roku botwinkę raz, ale nie z fetą a z bryndzą ;)

Beata, Tajemnice Natury pisze...

Botwinki dawno nie robiłam, aż smaka nabrałam , i z fetą też nie jadłam :D

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Smakowicie! Powodzenia w konkursie :)

Anonimowy pisze...

oj tak, buraczki i feta to bardzo dobre połączenie :-)

Drink Eat Live pisze...

Dziękuję serdecznie:))

Candy Pandas pisze...

No nie pogardziłybyśmy taką zupką a dodatkowy plus za szybkość w jej wykonaniu :D

u rudej na talerzu pisze...

Nie jadłam jeszcze takiej wersji zupki botwinkowej. Z fetą - to brzmi intrygująco i smakowicie :)