Bezglutenowa kasza jaglana znana jest z swoich zdrowotnych właściwości, ale mało osób zdaje sobie sprawę z jej wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Okazuje się, że jest świetna zarówno w wersji na słodko i słono.
Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z kaszą jaglaną w kategorii kasza jaglana. Dzisiaj proponuję pyszny, zdrowy, bezglutenowy, czekoladowo-kokosowy krem jaglany na deser. Przepis powstał specjalnie na konkurs organizowany na Durszlaku GOPLANA z czekoladową nutą. Dodam że czekolada gorzka Goplany jest produktem bezglutenowym.SKŁADNIKI
2 PORCJE100 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka oleju kokosowego
kilka wiśni mrożonych lub świeżych wydrylowanych
45 g czekolady gorzkiej bezglutenowej GOPLANA
1-2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru brązowego)
150 ml (mała puszka mleka kokosowego)
100 ml wrzącej wody
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę jaglaną uprażyłam na patelni, następnie sparzyłam, przepłukałam wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Tak przygotowaną kaszę zalałam mlekiem kokosowym i wrzącą wodą, dodałam olej kokosowy, wiśnie, ksylitol. Gotowałam na małym ogniu około 20 minut do momentu wchłonięcia wody.
- Czekoladę rozpuściłam w miseczce, w kąpieli wodnej.
- Do ugotowanej kaszy dolałam czekoladę i całość porządnie zmiksowałam. Uzyskałam w ten sposób gęsty czekoladowy krem, który wyłożyłam do kokilek i przyozdobiłam kawałkami czekolady, wiśniami i listkami świeżej mięty.
- Smacznego:))
8 komentarzy:
kocham wszystko co ma czekoladę :)
Jakie proste połączenie a jakie pyszne :D
Ja także:)) chyba jestem czekoladoholiczką:))
ale narobiłaś mi smaku :} prosto i pysznie :}
Pysznie :)
Słodko, szybko, smacznie i zdrowo :)
Wspaniałe, rewelacja!! :)
mmm.. :) i kto powiedział, że zdrowe nie może być smaczne?
Prześlij komentarz