Do zrobienia takiej tarty przymierzałam się od kilku lat. Teraz kiedy wciąż trwa sezon na figi, jest dobry moment, żeby posmakować tych owoców w różnych postaciach.
Wybrałam tartę na kruchym cieście z dodatkiem świeżych ziół: rozmarynu i kwiatów lawendy. Ciasto po upieczeniu jest lekko słodkawe, figi dodatkowo tę słodycz wzmacniają. Zauważcie że na zdjęciu widać sok, który wypłynął z tych owoców, był słodki. Choć jest to owoc raczej o neutralnym smaku, jednak w towarzystwie innych składników może podkreślić intensywność doznań. Kto woli bardziej wytrawne dania, zadowoli się z przyjemnością dodatkiem lampki wytrawnego do tej tarty, by zdławić słodycz fig :) Poczytałam troszkę o tych owocach i dla mnie ciekawostką okazało się, że 100g fig ma 249 kcal, suszone figi zapewne jeszcze więcej, ale te skolei mają więcej walorów odżywczych. Osobiście wolę jednak świeże, a WY?SKŁADNIKI
Ciasto kruche
1 jajko
220 gr mąki
100 gr zimnego masła
1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu
1 łyżka świeżych kwiatów lawendy, ewentualnie suszonych
2 łyżki płynnego miodu kwiatowego albo nawet lawendowego
Nadzienie
400g świeżego twarożku koziego
200ml gęstej śmietany (18%)
1 jajko
6 świeżych fig
1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu
sól i pieprz
- Wszystkie składniki połącz i zagnieć szybko kruche ciasto. Następnie włóż owinięte folią do lodówki na 1 godz. Po tym czasie rozwałkuj je i przenieś do formy na tartę (około 20 cm średnicy).
- Ciasto nakłuj widelcem, schładzaj przez 20 min., potem piecz na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 180 °C przez około 15 min.
- Wymieszaj dokładnie twarożek, jajko, śmietanę i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Masa ma być wyczuwalnie słona i pikantna.
- Wylej nadzienie na tartę, ułóż na nim połówki fig, przecięciem do góry.
- Piecz przez około 30 min. w temperaturze 180 °C.
4 komentarze:
piękna:)
Fantastyczna tarta :D
Dzisiaj robiona na przyjście przyjaciół, wyszła super,bardzo ciekawy smak.
Super:)) w towarzystwie je się najlepiej;)
Prześlij komentarz