22 września 2017

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRSZONKĄ

22 września to pierwszy dzień jesieni. kiedy piszę ten post to pada deszcz, jest zimno, i myślę że naprawdę nadeszła jesień. Ten czas jest fantastyczny dla wszystkich lubiących zbierać grzyby i je marynować, robić przetwory z żurawiny, dyni, śliwek i jabłek. Bardziej zaawansowani przygotowują wina, nalewki. Ja zamierzam zrobić leczniczą pigwówkę i jeżynówkę. 

Jednak największą przyjemność sprawia mi pieczenie ciast. Aromatyczny zapach jaki się wtedy  unosi, działa kojąco, zniewalająco, uwalnia ciepło i tym samym daje blogi stan poczucia bezpieczeństwa. Drożdżowe ciasto ze śliwkami z kruszonką jest cudownie smaczne, miękkie i puszyste. To idealne cisto na jesienny weekend. Najlepiej je zjeść tego samego dnia:) SMACZNEGO


SKŁADNIKI:

CIASTO: 
1 kg śliwek węgierek
1 jajko
2 żółtka
250 ml letniego mleka
80 gr letniego, rozpuszczonego masła
0,5 kg mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli

KRUSZONKA:
200 gr mąki pszennej
120g masła
100 gr cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE:

  • Ciasto drożdżowe przygotowuję w maszynie, ustawiając program dough. Na początek wlewam wszystkie składniki płynne, potem dodaję sypkie a na koniec wsypuję drożdże. Jeśli nie macie maszyny to trzeba ciasto zagnieść ręcznie.
  • Jak to zrobić opisuję dalej: wymieszajcie w naczyniu mąkę, drożdże, cukier, a następnie już ugniatając ciasto rękoma, czy też mikserem, dodajcie mleko, potem po kolei żółtka, roztopiony tłuszcz a na koniec sól. Ciasto należy wyrabiać na stolnicy około 10 minut, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto drożdżowe przekładamy do dużego naczynia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, pod przykryciem.
  • Teraz jest czas na przygotowanie kruszonki: mąkę mieszam z cukrem , dodaje masło, które kroję i szatkuję w mące , jednocześnie rozcierając ciasto palcami, tak by było sypkie.
  • Wyrośnięte ciasto  przekładam do prostokątnej formy 30x40 cm. Na wierzch układam połówki śliwek (skórką do dołu) i posypuje kruszonką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godz. do ponownego wyrośnięcia, najlepiej wtedy formę przykryć dodatkowo serwetką.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku 40 min. w temperaturze 180 ⁰C




3 komentarze:

Lena pisze...

jesienna klasyka, pycha :)

gin pisze...

Ten zapach, mmm... Coś wspaniałego :)

Mada pisze...

jutro zrobię ciasto drożdżowe z kruszonką ale niestety zamiast śliwek muszę dodać mrożone truskawki bo u nas w Oslo węgierek niestety nie dostanę a coś co jest strasznie mdłe i całkowicie pozbawione śliwkowego aromatu.
Faktycznie takie placek ze śliwką nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią:)