31 października 2017

MUFFINKI DYNIOWE

Sezon na dynie w pełni! Dynia należy do moich ulubionych warzyw ze względu na walory odżywcze jak i działanie antydepresyjne. Dlatego też, żeby nie niszczyć, robiąc lampion na dzisiejszy Halloween, drogocennych składników odżywczych które zawiera dynia, moją propozycją są muffinki. Najlepsze i najsmaczniejsze muffiny z dynią.

Dynia jest niskokaloryczna (100 g to 28 kcal), bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2, do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. Po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Pestki dyni (100 g) zawiera aż 550 mg magnezu (ok. 150% dziennego zapotrzebowania), 1174 mg fosforu (168%), 4,49 mg manganu (214%) i 7,64 mg cynku (80% zapotrzebowania na cynk kobiet i 50% - mężczyzn). Cynk ma dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran a ponad to nazywany jest też męskim pierwiastkiem – chroni prostatę, poprawia sprawność seksualną oraz żywotność plemników. Można śmiało stwierdzić, że dynia zwiększa płodność i sprawność seksualną. Miąższ dyni działa przeciw wymiotnie - jest dobry dla kobiet w ciąży, a pestki dyni pomagają też zwalczyć chorobę lokomocyjną.


Dynie występują w różnych odmianach, ale nie wiedziałam że czasem osiągają naprawdę imponujące rozmiary. Ta, która jest na zdjęciu ważyła chyba z 20 kg, nie mogłam jej podnieść ani nawet objąć.




Przepis na muffiny, który zamieszczam, powstał w wyniku różnych moich kombinacji. Sekretem jest dodatek ciemnego cukru trzcinowego Muscavado, który nadaje muffinom wyjątkowy smak.

SKŁADNIKI

140 gr masła
2 jajka
¾ szklanki puree z dyni

Jak zrobić puree z dyni? Bardzo prosto: Purée robimy z dyni pokrojonej na duże kawałki razem z skórką, zawinięte w folię aluminiową pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 °C; następnie oddzielamy miąższ od skórki łyżką i wkładamy do sita by odcedzić wodę; na koniec pozbawiony wody miąższ miksujemy blenderem by otrzymać czyste purée (tak na marginesie nadmiar purée można zamrozić). Najszybszą opcją jest uduszenie kawałków dyni w rondlu, a potem zmiksowanie.)

¼szklanki maślanki
2½ szklanki mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
½ kardamonu
½ kurkumy
½ gałki muszkatałowej
¾ szklanka cukru brązowego
4 łyżki cukru brązowego Muscavado

PRZYGOTOWANIE
  • Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy połącz razem i wymieszaj dokładnie.
  • Puree z dyni wymieszaj z maślanką.
  • Masło utrzyj z cukrem, przy czym zostaw 1 łyżkę cukru Muscavado na posypkę. Dodaj jajka i całość zmiksuj na jednolitą, kremową puszysta masę.
  • W trzech turach dodawaj do masy na zmianę po trochu składniki suche, puree delikatnie mieszając do momentu połączenia się składników nie dłużej.
  • Foremki na muffinki lub blaszkę na muffinki wypełnij papilotkami a następnie napełnij je do ¾ wysokości. Wierzch posyp pozostałym cukrem Muscavado.
  • Muffinki piecz 25 min. w temperaturze 180 ºC.


3 komentarze:

Lena pisze...

ale pysznie wyglądają :)

gin pisze...

Mmm, jestem pewna, że smakowały wybornie :)
Największa dnia świata waży ponad 1100 kg; ja jej sobie nawet nie potrafię wyobrazić! ;)

Drink Eat Live pisze...

Według BiuroRekordów.pl: największa dynia świata ważąca 1190,49 kg pobiła ostatnią rekordzistkę ważącą „tylko” 1054 kg. Jak podkreślił właściciel dyni, Mathias Willemijns z Belgii, wpływ na takie plony ma przede wszystkim szczęście, deszcz, dobra ziemia, a także dużo promieni słonecznych.
Dynia wystarczy do zrobienia prawie 1000 placków dyniowych, ale najprawdopodobniej zostanie w całości przerobiona na kompost, a właściciel otrzyma po niej jedynie nasiona.
Jeśli chodzi o Polskę jak podaje BiuroRekordów.pl tow niedzielę 1 października 2017 pojawiła się nowa rekordzistka Polski – dorodna dynia ważąca 839,6 kg! Rekord ustanowił na festiwalu dyni w Krapkowicach pan Dominik Kędziak z miejscowości Kurówek pod Łodzią. Co ciekawe, poprzedni rekord na największą dynię w Polsce także należał do pana Dominika (648,2 kg).