23 października 2017

ZAPIEKANY MAKARON Z GRZYBAMI – SZYBKI OBIAD

Jeśli nie macie pomysłu na smaczny, szybki obiad  w tym tygodniu, to ja WAM  go podsunę – oto on – najlepszy przepis na MAKARON Z GRZYBAMI:) Jesień w pełni, świeżych leśnych grzybów mamy pod dostatkiem, ale i zdecydowanie zwykłe pieczarki świetnie się w tym daniu sprawdzą. Bez grzybów, ani rusz.

Ja użyłam opieniek, które wcześniej przygotowałam na takie szybkie okazje. Otóż najpierw je ugotowałam, przełożyłam do słoiczków i zapasteryzowałam. Jest jeszcze jedna opcja, taka że po gotowaniu i wystudzeni grzyby można zamrozić. Jeśli nie macie takich domowych zapasów, grzyby trzeba kupić. Przygotowanie makaronu z grzybami dla 4 osób, zajmie WAM około pół godziny. 



SKŁADNIKI

500 gr  grzybów (opieniek, pieczarek)
200 gr makaronu (taki jaki macie na stanie) ewentualnie penne, tagliatelle, linguine
1 jajko
100 gr śmietany, mleko tłuste też może być
1 cebula
2 łyki masła lub innego tłuszczu
ser żółty lu Parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE
  • Makaron zagotuj według przepisu na opakowaniu. Grzyby umyj, pokrój i usmaż na patelni razem z drobno pokrojona cebulką, którą wcześniej zeszklij na 1 łyżce masła. Dopraw je solą i pieprzem.
  • Kiedy makaron będzie gotowy i grzyby, mniej więcej po około 10 min. połącz razem składniki i wymieszaj.
  • Przełóż je do naczynia żaroodpornego posmarowanego resztką masła. 
  • Śmietanę wymieszaj z jajkiem, dopraw solą po czym zalej makaron i grzyby.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i zapiekaj około 15 min.
  • Pyszne, gorące danie gotowe w pół godziny:))



3 komentarze:

Lena pisze...

prosto, szybko i pysznie - tak lubię :)

Janusz Bartoszek pisze...

W tym roku wreszcie był dobry sezon na grzyby :D Pyszny zapiekanka :)

Unknown pisze...

Taki obiad to cudo! :)