07 października 2017

MARYNOWANE OPIEŃKI

Jeśli spędziliście ten weekend na zbieraniu grzybów a zwłaszcza opieniek to ten przepis na marynowane opieńki jest dla WAS. Okres od połowy września do listopada to sezon na opieńki. Grzybki te masowo porastają drzewa iglaste, liściaste, zwalone pniaki, rosną także w ich sąsiedztwie. Opieńki to bardzo smaczne grzyby jadalne:)

Stają się jednak takimi dopiero po obróbce termicznej. Jest to konieczne, ponieważ zawierają one związki chemiczne które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Dopiero potem można je potem marynować, smażyć i gotować na różne sposoby.
W 100 gramach świeżych opieniek miodowych znajduje się 1-3 gr białek, 7,5 g cukrów i 0,6 gr tłuszczów. Zasób substancji mineralnych jest niewielki; 80 mg fosforu, 0,3 mg wapnia, 32-43 mg sodu. Ciekawostka jest że według medycyny ludowej opieńka ma właściwości lecznicze np. Chińczycy wykorzystują opieńki w leczeni schorzeń płuc, wątroby, żołądka czy kurzej ślepoty. Podobno ekstrakty z nich poprawiają ukrwienie mózgu, działają bakteriobójczo i antygrzybicznie – zwalczają staphylokoki i pneumokoki.

Występuje wiele rodzajów opieniek min. miodowa, ciemna, żółtawa, cebulotrzonowa i bezpierścieniowa. Moje przetwory domowe zrobiłam z opieniek bezpierścieniowych.
Dodatkowe zaprojektowałam etykiety / zawieszki na słoiczki, które można będzie ściągnąć do druku pod tym linkiem ETYKIETY  Jest to plik drukarski wysokiej rozdzielczości, można drukować również na zwykłych drukarkach. Oczywiście plik jest chroniony prawami autorskimi i nie jest do sprzedaży, a także nie można  go rozpowszechniać i kopiować bez mojej zgody.


SKŁADNIKI

1-1,5kg opieniek
2 cebule

ZALEWA

1 łyżka soli
2 łyżki cukru
2 szklani wody
½ szklanki octu
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca

PRZYGOTOWANIE
  • Opieńki dokładnie oczyść i wymyj. Trzonki odetnij. Następnie wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 30-60 min.
  • Przygotuj w tym czasie zalewę i słoiki. Wymieszaj ocet z wodą, cukrem i solą, zagotuj. Do każdego wyparzonego słoiczka włóż  po jednym ziarnku ziela angielskiego, listku laurowym i po 3 ziarenka gorczycy .
  • Cebulę pokrój w pióra, dodaj do odcedzonych grzybów, całość wymieszaj i wrzuć do gotującej się zalewy. Gotuj 10 min.
  • Włóż grzyby z zalewą do słoików. Zakręć szczelnie i postaw je do górny dnem, żeby ostygły. 




1 komentarz:

U Rudej na Talerzu pisze...

Wieki już nie jadłam marynowanych grzybów ! Pycha, aż zatęskniłam za tym smakiem :)