21 grudnia 2015

FLORENTYNKI – ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA

Idealne i oryginale ciasteczka na Święta, Bożonarodzeniowe to florentynki. Są one doskonałym prezentem DIY, z okazji różnych świąt, nawet imienin czy urodzin:)) Zrobienie ich nie wymaga spędzania w kuchni wielu godzin, powiedziałabym, że to nawet pyszne błyskawiczne ciasteczka, choć potrzeba poświęcić im troszkę więcej czasu niż czekoladowym truflom

Czas świąteczny to wiele godzin spędzonych w kuchni:)) Zależy nam żeby wszystko było smaczne i pięknie podane, więc jeśli chcecie podarować komuś słodki oryginalny prezent, a w nawale przedświątecznych prac macie  mało czasu, to zróbcie florentynki według przepisu zainspirowanego z veggie!:)) Ciasteczka zachowują świeżość i trwałość do kilku dni:)) Nie zawierają jajek, mleka są po prostu wegańskie. Lekkie, dietetyczne, niskokaloryczne, są smaczne i zdrowe:)
Pod przepisem znajdziecie e-kartki do ściągnięcia za free. Zaprojektowane przeze mnie w Photoshopie i Illustratorze, przy użyciu mockupu z Graphicriver. Są one prezentem ode mnie dla wszystkich czytelników mojego bloga:))



SKŁADNIKI:
25-30 szt. o średnicy 5 cm

Kruche ciasto
40 g cukru pudru brązowego ( opcjonalnie zwykłego)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 g mąki pszennej
1-2 łyżki zimnej wody
60 g zimnej margaryny roślinnej
szczypta soli
  • Margarynę posiekaj w mące i cukrze pudrze, dodaj wodę, sól. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. 

Nadzienie
25 g margaryny roślinnej
30 g cukru trzcinowego 
35 g miodu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
25 g suszonych moreli
25 g posiekanych orzechów laskowych
25 posiekanych nie solonych pistacji
10 g skórki pomarańczowej
15 g owoców goji.
¼ łyżeczki ziarenek wanilii (opcjonalnie 3 krople aromatu waniliowego)
  • Owoce suszone i orzechy sparz wrzątkiem. Margarynę zagotuj w rondelku, dodaj cukier, miód, sok z cytryny. Syrop gotuj około 2 min. następnie dodaj orzechy i owoce suszone. Wszystko zamieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  • Piekarnik gazowy nagrzej do temperatury 180ˆ°C.
  • Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Wytnij z niego kółeczka foremką. Przełóż je na blaszkę  do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy 2 cm.
  • Na każde ciastko nałóż po jednej łyżeczce nadzienia.
  • Blaszkę umieść na najwyższej półce. Piecz 12 min.
  • Ciasteczka schładzaj 2 godziny, potem zapakuj jak prezent do ozdobnego pudełka.



Z okazji nadchodzących Świąt w prezencie do ściągnięcia z mojego dropboxa za free oryginalne, modne e-kartki świąteczne. Kartki zaprojektowałam w programie Photoshop i Illustrator na podstawie gotowego mockupu, który zakupiłam ze strony Garphicriver. Kartki są udostępnione tylko do użytku własnego w internecie i jakiekolwiek ich inne rozpowszechnianie jest zabronione. Możecie je załączyć do maila z życzeniami świątecznymi. Jeśli kartki Wam się spodobają i zechcecie je pobrać a byłyby jakikolwiek z tym problemy użyjcie formularza kontaktowego wtedy pliki prześlę bezpośrednio na wskazany adres e-mail.







11 komentarzy:

Lena pisze...

Ależ cudowne!:)

Unknown pisze...

świetnie wyglądają te ciasteczka, tak świątecznie :-) korzystając z okazji życzę wesołych, pięknych Świąt :-)

Candy Pandas pisze...

Jakby nam ktoś dał taki prezent to nie posiadałybyśmy się z radości!! :D

Drink Eat Live pisze...

Dziękuję serdecznie:))

Drink Eat Live pisze...

Fajnie,że się Wam podoba:))

Natalie pisze...

Idealny pomysł na jadalny prezent! Muszę zrobić :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Fantastyczne ciasteczka, przepysznie wyglądają :)

u rudej na talerzu pisze...

Fajne, nietypowe florentynki :) Pięknie wyglądają ! Wesołych Świąt :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)

Drink Eat Live pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Unknown pisze...

Pięknie się prezentują, fajny pomysł na prezent :)