Zimowy okres to ten w którym owoce cytrusowe są u nas najsmaczniejsze.
Limonki są nie zastąpione w mojito, bez nich nie byłoby tego drinku i tak samo w moim cieście, są one głównym składnikiem kremu i nadają smak całemu ciastu. To najlepszy, słodki deser z limonkami.SKŁADNIKI:
Ciasto kruche
300 g mąki krupczatki
3 łyżki cukru pudru
150 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
1 jajko
Krem
4 jajka
150 ml śmietany kremówki
120 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 ml soku z 5 limonek
PRZYGOTOWANIE:
- Zimne masło posiekaj nożem z mąką, dodaj 1 jajko, cukier puder, zimną wodę. Wyrabiaj ciasto rękoma, gdy będzie odpowiednio lepkie uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
- Limonki sparz, zetrzyj z nich skórkę a potem wyciśnij sok.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm, przełóż go na formę do tarty o średnicy 25 cm, ponakłuwaj widelcem, połóż na wierzch pergamin i obciąż ceramicznymi kulkami albo fasolkami. Piecz 15 min. w 180°C, potem zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut.
- 4 jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj kremówkę i ubijaj dalej przez około 3 min. na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, sok z limonek i skórkę , przy czym zostaw jej trochę do dekoracji po pieczeniu.
- Rzadką masę wylej na podpieczony spód. Ciasto przykryj z wierzchu folią aluminiową ale tak by nie dotykała kremu. Piecz 35-45 minut w temperaturze 160°C, potem jeszcze kolejne 5 min. ale już bez folii.
- SMACZNEGO:))
6 komentarzy:
Pyszna tarta:)
Robiłem kiedyś podobną, była fantastyczna. Ta z pewnością też taka jest :D
Tak, krem jest obłędny:))
Bardzo mi się ten przepis spodobał, a tarta na zdjęciu wygląda smakowicie. Ciągnie mnie do takich smaków - limonkowy krem musi być boski :}}
Tego kremu bardzo byśmy chciały spróbować :D
Fantastyczna!
Prześlij komentarz