28 września 2015

ORKISZOWE CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI

Ciasto to jest niebywale aromatyczne i smaczne. Idealne na jesienną pogodę (niepogodę), czy też depresję, ponieważ zapach jaki wydziela się podczas pieczenia poprawi wszystkim humory. Potem wspaniałe walory smakowe domowego ciasta zapędzą wszelkie smutki w zapomnienie. Choć mnie ciasto wyszło dopiero za trzecim razem, to przyznam się Wam, że takie idealne też nie było, ponieważ wyszło z niewielkim zakalcem. Jednak smak był tak zniewalający, że wraz z córką zjadłyśmy prawie połowę (jeszcze ciepłą). Ciasto jest banalnie proste w wykonaniu i tym bardziej dziwię się skąd wziął się ten pech w mojej kuchni. Widać czasami tak bywa. Zachęcam Was do pieczenia:))


SKŁADNIKI:
 Ciasto 
2 szklanki mąki orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej typ 450
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
 szklanki płynnego oleju kokosowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
0,5 kg śliwek

 Kruszonka 
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru





PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki tzn. jogurt, jajka oraz olej powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Śliwki umyłam, przedzieliłam na pół, usunęłam pestki., 
  3. Mąki wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, jajka, jogurt a na koniec olej kokosowy.
  4. Wszystkie składniki wymieszałam mikserem. Powstało gęste ale płynne ciasto.
  5. Przygotowałam formę do pieczenia o średnicy 25 cm, spód wyłożyłam pergaminem. Do tak przygotowanej formy przelałam ciasto. Na wierzch ułożyłam połówki śliwek, strona pozbawioną pestki do góry.
  6. Kolejnym krokiem było przygotowanie kruszonki i posypanie nią śliwek na cieście.
  7. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180°C. Piekłam 40 minut do momentu zbrązowienia kruszonki. 
  8. Smacznego:))

Czas na śliwki

7 komentarzy:

Lena pisze...

Jakie smakowite ciasto:)

Natalie pisze...

Takie proste są najlepsze :) Uwielbiam, kruszonka musi być! :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Candy Pandas pisze...

Z jogurtem musi być fajnie delikatne :D

kasia pisze...

a mam śliwki... i już wiem co z nimi zrobię ;-)

u rudej na talerzu pisze...

pysznie się prezentuje :)

AZgotuj! pisze...

U mnie w domu śliwki do takiego cista były rwane prosto z drzewa. Teraz zostały tylko wspomnienia:) Trzeba iść na targ i kupić;) Pycha ciasto:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Prawdziwie jesienny, pyszny wypiek :)