SKŁADNIKI:
Ciasto
2 szklanki mąki orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej typ 450
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
⅔ szklanki płynnego oleju kokosowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
0,5 kg śliwek
Kruszonka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki tzn. jogurt, jajka oraz olej powinny mieć temperaturę pokojową.
- Śliwki umyłam, przedzieliłam na pół, usunęłam pestki.,
- Mąki wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, jajka, jogurt a na koniec olej kokosowy.
- Wszystkie składniki wymieszałam mikserem. Powstało gęste ale płynne ciasto.
- Przygotowałam formę do pieczenia o średnicy 25 cm, spód wyłożyłam pergaminem. Do tak przygotowanej formy przelałam ciasto. Na wierzch ułożyłam połówki śliwek, strona pozbawioną pestki do góry.
- Kolejnym krokiem było przygotowanie kruszonki i posypanie nią śliwek na cieście.
- Piekarnik nagrzałam do temperatury 180°C. Piekłam 40 minut do momentu zbrązowienia kruszonki.
- Smacznego:))
7 komentarzy:
Jakie smakowite ciasto:)
Takie proste są najlepsze :) Uwielbiam, kruszonka musi być! :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Z jogurtem musi być fajnie delikatne :D
a mam śliwki... i już wiem co z nimi zrobię ;-)
pysznie się prezentuje :)
U mnie w domu śliwki do takiego cista były rwane prosto z drzewa. Teraz zostały tylko wspomnienia:) Trzeba iść na targ i kupić;) Pycha ciasto:)
Prawdziwie jesienny, pyszny wypiek :)
Prześlij komentarz