19 września 2015

BEZGLUTENOWE MALINOWO-RÓŻANE SMOOTHIE JAGLANE



Bezglutenowe, malinowo-różane smoothie jaglane to kolejna propozycja zdrowego dietetycznego koktajlu na bazie kaszy jaglanej i mleczka migdałowego, które każdy może sobie przygotować sam. Fajny przepis na zrobienie mleczka,  który ja stosuję,  znajdziecie  na moim blogu tutaj. Oczywiście można  kupić gotowe mleczko migdałowe w sklepie ze zdrową żywnością, ale ja  namawiam Was do domowego ponieważ jest najlepsze. Smak mojego koktajlu, wzbogaciłam dodatkowo wodą różaną oraz świeżymi malinami. Zamiast cukru użyłam ksylitolu, który jest mniej kaloryczny niż zwykły cukier, bo aż o 40%, a ponadto zdrowszy, więcej na ten temat przeczytacie tutaj. W ten sposób otrzymałam przepyszny, bardzo dobry dla naszego zdrowia wegański i bezglutenowy koktajl:)) Mniam...:))



SKŁADNIKI:

50 g kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka migdałowego
1 łyżka ksylitolu
1 szklanka malin
1 łyżka wody różanej

PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę jaglaną przepłukałam dokładnie kilka razy pod bieżącą zimną wodą. Następnie zalałam ją 150 ml wrzątku, gotowałam pod przykryciem na małym ogniu około 10 min. aż woda została wchłonięta przez kaszę i zostawiłam pod przykryciem żeby ostygła.
  2. Maliny przepłukałam, dodałam do wystudzonej kaszy i mleczka migdałowego. Całość zmiksowałam dokładnie, do smaku dodałam wodę różaną, posłodziłam ksylitolem.
  3. Smacznego:))










5 komentarzy:

Natalie pisze...

Ma piękny kolor! <3 Kocham takie smoothie :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Lena pisze...

Poprawia humor:)

gin pisze...

Kolor ma zachwycający :)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Ostatnio przekonujemy się do różanego smaku :) Może i tutaj ten dodatek by nam zasmakował :D

Poproszę Dokładkę pisze...

jak smoothie to ja poproszę :-)