19 września 2015

TARTA Z KURKAMI, SZPINAKIEM I RICOTTĄ


Mimo suszy w Polsce na targowiskach można znaleźć wiele grzybów. Są podgrzybki, borowiki i kanie. Od kilku tygodni wciąż można kupić pięknie pachnące lasem, kurki. W mojej tarcie ich smak dominuje nad pozostałymi. Kto kurek nie lubi może zastąpić je podgrzybkami, zdecydowanie tańszymi. Tarta, może być wspaniałym jednodaniowym daniem obiadowym dla znajomych. Zrobicie ją bardzo szybko, 60 minut trzeba poświęcić na przygotowanie ciasta i farszu, 45 minut zajmie pieczenie. Szybko, smacznie i sezonowo:)) Wysyp grzybów to znak nieuchronnie zbliżającej się jesieni. Przypominam, więc Wam że w tym roku powitamy ją już w przyszłym tygodniu 23 września.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
250 g maki pszennej
150 g masła
 ½ łyżeczki soli
1 żółtko
3 łyżki zimnego mleka
Farsz:
350 g kurek lub podgrzybków
120 g ricotty
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
2 garście świeżego szpinak


PRZYGOTOWANIE:
  1. Mąkę wymieszaj z solą, posiekaj w niej masło, dodaj żółtko i mleko. Wyrób elastyczne i gładkie ciasto, owiń ją folia spożywcza i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Grzyby oczyść i umyj, większe pokrój. Podsmaż je na maśle z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Gdy nadmiar wody odparuje dodaj szpinak, chwilę go podsmaż z grzybami, potem dodaj śmietanę i ricottę. Wszystko wymieszaj i wyłóż na przygotowane ciasto.
  3. Ciasto należy przekroić na dwie części. Jedną rozwałkuj i przełóż do formy o średnicy 30 cm, na nią wyłóż farsz. Drugą połówkę ciasta również rozwałkuj i natnij na krzyż, po czym wywiń trójkąty na zewnątrz, połóż na wierzch tarty i dociśnij boki.
  4. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.

8 komentarzy:

Lena pisze...

Bardzo smakowita tarta :)

KocieOczka pisze...

Muszę taką spróbować ;) Wygląda smakowicie!

wedelka pisze...

Apetyczna :)

Gosia Szulc pisze...

mmmmm obłędne zestawienie! obawiam się, że na jednym kawałku bym niestety nie skończyła :D

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Nigdy na słono tarty nie jadłyśmy ale z takimi dodatkami zapowiada się świetnie :D

Zulu k pisze...

Taki wrześniowy obiad to marzenie ! Do tego sałata z vinegretem ... Och, ale się rozmarzyłam, muszę w tym tygodniu coś takiego zrobić :))

Poproszę Dokładkę pisze...

jak z kurkami to musiało być pysznie :-)

Marzena Szkodzińska pisze...

Cudowna ta tarta :-) wygląda pysznie i z chęcią bym zjadła kawałek :-)