10 lipca 2015

SZWEDZKI LETNI TORT TRUSKAWKOWY / SWEDISCH SUMMER STRAWBERRY CAKE

Upały odeszły i zrobiło się dziś, aż nie przyzwoicie zimno. Zachęcam, więc do pieczenia:))Taki pyszny i efektowny tort zrobicie całkiem szybko:)) Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson Kuchnia – przepisy z serca domu.

Według niej ten rodzaj „mokrego ciasta” robiony jest w noc świętojańską w Skandynawii. Nigella przepis zmodyfikowała w ten sposób, że krem custard (waniliowy) jest rzadszy niż oryginalnie. Według mnie jest trochę za rzadki, bo ciasto przy krojeniu troszkę „pływa”, ale to chyba rzecz gustu, co do konsystencji, ponieważ smak kremu jest niebiański i wybacza wszystko. Wykonując to ciasto prace najlepiej podzielić na dwa etapy: zrobienie kremu waniliowego dzień wcześniej i pieczenie ciasta następnego dnia. Do upieczenia ciasta potrzebujemy tortownicy o Ø 23 cm.


ETAP I

SKŁADNIKI na custard:

2 żółtka
2 łyżki cukru
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (więcej jeśli chcecie gęściejszy custard)
250 ml tłustego mleka
½ laski wanilii, opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.


PRZYGOTOWANIE:
  1. Laskę wanilii " otwieramy. Wszystkie składniki (poza ekstraktem, jeśli go używamy) mieszamy razem w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu. Krem nie może się zagotować ale musi zgęstnieć. Trwa to około 3 do 5 minut. Po otrzymaniu odpowiedniej konsystencji usuwamy laskę wanilii.
  2. Krem przelewamy do zimnej miski i dodajemy  ekstrakt waniliowy (jeśli był zastosowany)mieszamy żeby wszystko ładnie się połączyło. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą tak by dotykała kremu – zapobiegnie to utworzeniu się „kożuszka”.
  3. Custard przechowujemy w lodówce do następnego dnia.

ETAP II

SKŁADNIKI na ciasto:

3 jajka
250 g miałkiego cukru
90 ml świeżo zagotowanego wrzątku
150 g maki pszennej
11/2 łyżeczki mąki do pieczenia
masło do natłuszczenia formy

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, przygotowujemy foremkę do pieczenia: dno wykładamy pergaminem a ścianki natłuszczamy masłem.
  2. Jajka ucieramy energicznie z cukrem tak długo aż uzyskamy jasną, puszystą i ponad dwukrotnie większą masę, po czym dolewamy wrzątek już delikatnie mieszając.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy stopniowo do masy jajecznej.
  4. Masę przelewamy delikatnie do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 30 min do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy chwilę na metalowej kratce w foremce, potem ostrożnie ja otwieramy i studzimy już samo ciasto  bez papieru, który należy delikatnie zdjąć. 

WYKONANIE TORTU

SKŁADNIKI

750 g truskawek
2-3 łyżeczki miałkiego cukru
500 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( ja użyłam 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)

PRZYGOTOWANIE

  1. 500 g truskawek czyścimy, usuwamy szypułki, myjemy, większe owoce kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do miseczki i zasypujemy cukrem, mieszamy i po mniej więcej 10 min. otrzymujemy błyszczące truskawki w lukrze. Pozostałe 250 g tylko myjemy, szypułki zostawiamy, niektóre owoce możemy pokroić.
  2. Śmietanę ubijamy  na sztywno z cukrem waniliowym. Do
    1/3 ubitej śmietany dodajemy cały zrobiony wcześniej custard.
  3. Ciasto kroimy na dwa lub trzy placki. U mnie wyszły dwa, ponieważ niestety  biszkopt troszkę  mi opadł, przyznam się że w roztargnieniu proszek do pieczenia zmieszałam z cukrem i pewnie to było przyczyną, że ciasto troszkę opadło). Jeden placek układamy na paterze, pokrywamy go  połową kremu z śmietaną na wierzch układamy połowę truskawek w cukrze. Przykrywamy je drugim plackiem i czynność powtarzamy. Jeśli jednak mamy tylko dwa placki to  robimy, to co po nałożeniu trzeciego placka, czyli przykrywamy go resztą bitej śmietany bez custrdu i dekorujemy pozostałymi truskawkami.
  4. Tort przechowujemy w do momentu podania w lodówce. Smaczego:))



10 komentarzy:

Lena pisze...

Cudownie wygląda ;)

Drink Eat Live pisze...

Dziękuję :)))

Błoto dla zuchwałych pisze...

Wygląda przepysznie :) chyba wypróbuję ten przepis póki jeszcze są truskawki :)

Zapraszam na Naszego Bloga

Drink Eat Live pisze...

Właśnie z tego powodu też go zrobiłam, właściwie to na zakończenie sezonu truskawkowego:))

Candy Pandas pisze...

W tym momencie na nic innego nie mamy ochoty tylko na ten tort :D

Cukry Proste pisze...

Słodkości Nigelli są boooskie;)

Kolizje Smakow pisze...

Pięknie wygląda :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ale smakowity torcik, wspaniały! :)

Anonimowy pisze...

szwedzkie wypieki są naprawdę świetne, dowodem tego jest ten pyszny torcik :-)

mopswkuchni pisze...

Wygląda po prostu cudnie! Dziękuję za dodanie do akcji :)