11 marca 2016

LIGHT MAJONEZ WIELKANOCNY



Fit majonez można  zrobić w bardzo prosty sposób, kontrolując ilość składników zwłaszcza tych tłustych oraz używając zdrowych bio organic jaj lub jaj tzw. „0” z ferm ekologicznych. Bardzo ważny jest wybór odpowiednich jaj do tego przepisu, gdyż wtedy uzyskamy pełnowartościowy majonez bogaty w witaminy A i E, białka oraz  kwasy Omega3

Przepis dopuszcza użycie 2 łyżeczek oleju rzepakowego w celu uzyskania jędrnej konsystencji, ale wtedy podniesiemy kaloryczność, ale sam w sobie olej jest bardzo zdrowy więcej tutaj na ten temat. Coś za coś.
Wiele informacji i ciekawostek na temat jaj jest na stronie www.polskiefermy.com.pl

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez majonezu! Jest niezastąpiony jako dodatek do jaj na twardo,  sałatki jarzynowej a nawet ciast. Otóż okazuje się, że można zrobić wielkanocną babkę z majonezem! Fajny przepis na takie ciasto znajdziecie tutaj pochodzi z bloga Kraina Sosny, sądzę że mój zdrowy light majonez będzie składnikiem idealnym do tej babki:))

SKŁADNIKI:

4 żółtka z jaj bio organic lub „0”
100 ml jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżeczki oleju rzepakowego (opcjonalnie do poprawienia konsystencji)
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
sok z ½ cytryny (około 2 łyżek)
pieprz,sól

PRZYGOTOWANIE:
  • Oddziel żółtka od białek (można je zamrozić i przechować w lodówce do 2 miesięcy, potem wykorzystać np. do mini bez z lemon curd ).  W metalowej misce żółtka zmieszaj z solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Zagotuj trochę wody w rondlu, włóż do niego dużą drewnianą łyżkę a następnie umieść miskę z jajami tak by opierała się na łyżce i rondlu, ale nie dotykała wody, ponieważ ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury do zrobienia fit majonezu.
  • Mieszaj energicznie rózgą jaja i zacznij dolewać jogurt. Sos  po kilku minutach zacznie gęstnieć. Jeśli chcesz poprawić gęstość i konsystencję dodaj  olej, zdejmij na chwilę z nad rondla, po czym czynności powtórz. Możesz jeszcze dodać trochę pieprzu lub soli.
  • Gotowy majonez schłódź i trzymaj w lodówce. Wykorzystaj go w ulubiony sposób i ciesz się zdrowym fit majonezem w Święta. 
  • SMACZNEGO:))



12 komentarzy:

Lena pisze...

Nie myślałam by samej robić majonez. Fajny przepis:)

Zulu k pisze...

Robiłam kiedyś majonez ale z serka wiejskiego, też był dobry. Jakby nie bło na pewno taki domowy jest smaczniejszy i znacznie zdrowszy od kupnego :)

Mada pisze...

chodzi za mną taki majonez- nie tylko na święta ale ogólnie do sałatek do pracy, jestem strasznie ciekawa smaku:)

Katarzyna Woźna pisze...

Uuuuu kocham majonez, nie wyobrażam sobie jajka bez niego, chętnie wypróbuje tę zdrową alternatywę!

Drink Eat Live pisze...

Ja jem majonez "od święta", ale uważam że do sałatek do pracy na pewno będzie bardzo dobry:)) Świetny pomysł:))

Drink Eat Live pisze...

Fajnie:)) Warto poeksperymentować z korzyścią dla własnego zdrowia:))

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Nigdy za majonezem nie przepadałyśmy ale taka wersja jest bardzo ciekawa :)

Gosia Szulc pisze...

przyda się ten przepis! ja to po każdych świętach kwadratowa... :D

Drink Eat Live pisze...

Ach, te święta... :D

NIEPERFEKCYJNE ŻYCIE BLOG pisze...

Lubię majonez niestety unikam :( nie kupuje w sklepie zawsze jak juz zajdzie taka potrzeba robie sama :) Masz równie dobry przepis :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Taki właśnie by mi się przydał :)

Kraina Sosny pisze...

Przyda się :D