20 lipca 2015

SORBET Z CZARNEJ PORZECZKI / BLACKCURRANT SORBET


Wszystko wskazuje na to że czarna porzeczka zawładnęła mną na dobre.
Wczoraj nie dość, że w ten upalny dzień wyzbierałam już wszystkie owoce z krzaczków to postanowiłam zrobić jeszcze z nich sorbet. Ne udało mi się zrobić zdjęć finałowych za dnia, bo przyznam się że za dużo było zimnego orzeźwiającego piwa z soczkiem malinowym ( przepis na soczek tutaj) oczywiście własnej roboty i po południe upłynęło mi na miłej drzemce, a za lody wzięłam się troszkę zbyt późno:) Jednak powiem Wam że konsystencja lodów
i ich smak był tak boski, że od dziś ogłaszam sorbet z czarnej porzeczki najlepszym, najzdrowszym ( o porzeczkach i ich właściwościach zdrowotnych przeczytasz tutaj),  jedynym, boskim zniewalającym i tylko taki będę robić. Czarna porzeczka to królowa lodów i sorbetów. Co do zdjęcia finałowego to upał nie pozwolił mi ująć pięknych kuleczek, bo zamrażanie w maszynie trwało według
mnie i tak za długo, a ja nie mogłam się doczekać degustacji. Natomiast oszronione pucharki i otaczająca je mgiełka robiła wrażenie:))

SKŁADNIKI:
250 g owoców czarnej porzeczki
350 ml wody
200 g cukru




PRZYGOTOWANIE:
  1. Wodę z cukrem gotowałam około 5 min. później dodałam  przebrane i oczyszczone porzeczki. Gotowałam kolejne 5-10 min.
  2. Porzeczkowy syrop ostudziłam (trwało to długo z powodu upału) następnie zmiksowałam składniki dokładnie blenderem. Połowę przelałam do wiaderka maszyny do lodów i ustawiłam zamrażanie na maksymalne chłodzenie i mieszanie przez 40 min.
  3. Sorbet wyszedł boski:)) Polecam:)) 

Akcja lodowa 2015


7 komentarzy:

Lena pisze...

Ale musiały pysznie smakować:)

Drink Eat Live pisze...

Oj tak, bardzo, bardzo... :)) Pogoda dodatkowo sprzyja takim deserom:))

Candy Pandas pisze...

Pyszne to nawet mało powiedziane :D

Kolizje Smakow pisze...

Cudownie wygląda :)

Anonimowy pisze...

cudowny, idealny na upał :-)

Unknown pisze...

Zamiast cukru można dodać jakiś inny zdrowy i słodki owoc na przykład banana :-)

Drink Eat Live pisze...

Jak zwykle to kwestia smaku;) Banan jest zbyt kaloryczny jak dla mnie, czarna porzeczka sama w sobie jest przepyszna w tym deserze, natomiast zamiast cukru można dodać ksylitol wtedy będzie to prawdziwy sorbet light do tego bardzo zdrowy, ale to już rzecz gustu;))