Zdecydowanie polecam wszelkie koktajle zwłaszcza z bezglutenową kaszą jaglaną, które znakomicie sycą, są lekkie, chłodzą a do tego są bardzo zdrowe, dietetyczne. Mogą nas posilać na śniadanie, lekki lunch, deser i kolację.
Dzisiaj proponuję zielony koktajl z szpinakiem, sokiem pomarańczowym i kaszą jaglaną. Polecam również inne bezglutenowe koktajle z kaszą jaglaną na moim blogu a szczególnie te wegańskie: jaglane mango lassi oraz smoothie truskawkowo-jaglane. Zachęcam też do spróbowania innych moich fit przepisów na letnie koktajle.SKŁADNIKI
2 garście młodego szpinaku
200 ml soku wyciśniętego z 2 pomarańczy
100 ml mleka ryżowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki ksylitolu
50 g kaszy jaglanej
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę jaglaną uprażyłam na patelni, następnie sparzyłam wrzątkiem, przepłukałam by pozbyć się goryczki. Przełożyłam ją do garnka, zalałam 150 ml wrzącej wody i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. do momentu wchłonięcia wody. Garnek z kaszą odstawiłam do wystygnięcia.
- Wycisnęłam sok z pomarańczy, starłam imbir, umyłam szpinak.
- Do blendera wrzuciłam ugotowaną schłodzona kaszę jaglaną, szpinak, imbir, dolałam mleko ryżowe, sok z pomarańczy i 1 łyżeczkę soku z cytryny, wsypałam ksylitol. Wszystkie składniki porządnie zmiksowałam.
- Podałam od razu, choć nic się nie stanie jeśli schłodzimy je dodatkowo w lodówce. Smacznego:))
5 komentarzy:
smoothie pełne zdrowia!
Taki koktajl chętnie bym wypiła :)
Świetny smoothie - zwłaszcza to, ze na pewno syci, ale i orzeźwia, co jest idealne na ten czas, ponieważ jednocześnie nie chce nam się tak jeść, ale pragniemy czegoś owocowego i lekkiego zamiast normalnego posiłku :} Pycha !
Wspaniały napój, pełen smaku i witamin :)
Wygląda przepysznie, będę musiała go zrobić w najbliższym czasie :)
Prześlij komentarz