11 maja 2015

WIŚNIOWY BUDYŃ JAGLANY

Wiśniowy budyń jaglany to świetna propozycja na bardzo zdrowe, energetyczne śniadanie. Wszystko to zawdzięczamy wspaniałym właściwościom kaszy jalanej, 100 g kaszy zawiera 340 kcal, do tego idealna proporcja białka i węglowodanów, duża zawartość błonnika a także zasadotwórcze działanie na organizm czyni ten posiłek  doskonałym w ciągu całego roku. Dodatek wiśni urozmaica smak oraz nadaje piękny koloryt  budyniowej konsystencji.

Ja użyłam wiśni zamrożonych, które nie tracą swoich walorów smakowych mimo takiej postaci. Zamiast zwykłego cukru użyłam ksylitolu, czyli cukru brzozowego, który zawiera 40% mniej kalorii. Również on wytwarza w organizmie odczyn zasadowy dlatego świetny jest przy nadkwasocie żołądka, alergii, ponadto ma działanie antybakteryjne (katar, infekcja gardła, zatoki, zapalenie ucha), przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych, próchnicy zębów i schorzeniu dziąseł, zapobiega suchości w ustach, likwiduje niemiły zapach z ust. Istotnym jest również to, iż jest doskonały dla cukrzyków. Sporządzony budyń według mojego przepisu będzie  idealny dla wszystkich osób dbających o swoje zdrowie.


SKŁADNIKI:
2 porcje


200 g wiśni mrożonych lub naturalnych
100 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka oleju koksowego
1 łyżka płatków jaglanych
2 łyżki ksylitolu
kilka listków świeżej mięty 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę jaglaną uprażyłam  na patelni,  następnie sparzyłam, przepłukałam wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Tak przygotowaną kaszę zalałam 250 ml wrzącej wody, dodałam olej kokosowy, wiśnie, ksylitol. Gotowałam na małym ogniu około 20 minut do momentu wchłonięcia wody.
  2. Garnek zdjęłam z ognia i wszystkie składniki zmiksowałam na jednolitą konsystencję.
  3. Budyń rozlałam do miseczek, posypałam płatkami jaglanymi, udekorowałam wiśniami i listkami mięty.
  4. Podałam jeszcze ciepły, ale można go spożywać na zimno jak i po podgrzaniu w mikrofalówce.





15 komentarzy:

Marta pisze...

Pysznie się prezentuje :)

Foodmania pisze...

coś pysznego!

Candy Pandas pisze...

Budynie jaglane dość często u nas goszczą ale głównie w wersji orzechowej lub czekoladowej :P Wiśniowa propozycja też na pewno bardzo by nam smakowała :)

whipped cream pisze...

Rewelacja, świetnie wygląda i bardzo podoba mi się sposób przygotowania :)

Drink Eat Live pisze...

Muszę wypróbować koniecznie czekoladowy:))

Kinga pisze...

Pychotka :)

Lena pisze...

O jejku, jakie pyszności:)

Anonimowy pisze...

wygląda smakowicie! myślisz, że wiśnie można zamienić na truskawki?

Drink Eat Live pisze...

Tak, tylko to już kwestia smaku:) Wiadomo świeże truskawki są najsmaczniejsze:))

Natalie pisze...

Wygląda świetnie! Jaglany jeszcze przede mną ;)

Drink Eat Live pisze...

Powodzenia:))

Kolizje Smakow pisze...

Wygląda fantastycznie :) Z chęcią bym zjadła porcyjkę :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Świetny pomysł na pyszny, zdrowy i niebanalny deser :)

u rudej na talerzu pisze...

Wygląda zachwycająco. Nie dość, że kusi pięknym kolorem, to jeszcze jest wiśniowy - mniam :}

Szybko Tanio Smacznie pisze...

Z chęcią zjadłabym taki na śniadanie!