Bardzo lubię wegańskie i wegetariańskie dania. Kilka lat temu przez jakiś czas nawet wkroczyłam na ścieżkę wegetariańską, jednak zbyt trudne okazało się dla mnie wytrwanie w tym postanowieniu. Kuchnia wegańska zachwyca mnie swą pomysłowością i tak tez było w przypadku dyniowo-paprykowego ajvaru. Przepis zaczerpnęłam z bloga Jadłonomia, który to od czasu do czasu odwiedzam. Pasta ta ma lekko orzechowy smak dlatego wyśmienicie pasuje do mojego
chleba piwnego i chleba
chleba z czarnuszką, na które to przepis znajdziecie się na moim blogu a także do innego świeżego pieczywa. Tak przygotowany ajvar należy spożyć w ciągu tygodnia. W związku z tym iż dodajemy olej arachidowy nie możemy naszego ajvaru zapasteryzowć, ponieważ wymagałoby to gotowania a w przypadku tego oleju jest to nie wskazane.
SKŁADNIKI:
0,5 kg dyni
2 czerwone papryki
3 łyżki oleju arachidowego Oleofarm
½ soku z limonki
¼ łyżeczki chili
sól
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 220° C .
- Umyj papryki, usuń z nich gniazda nasienne. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń nasiona. Tak przygotowane warzywa włóż do piekarnika i piecz około 30 minut, żeby całkowicie zmiękły.
- Upieczoną dynię pozbaw skórki a miąższ przełóż do naczynia blendera. Z papryk trzeba zdjąć skórkę i dodać do dyni. Następnie wszystko razem zmiksuj na puszysty krem, dodaj olej arachidowy, chili i dopraw solą.
- Dyniowy ajvar stosuj do kanapek z pietruszką, kolendrą i ogórkiem. Wyśmienicie smakuje również solo.
- Smacznego:))
10 komentarzy:
Dynia świetnie się łączy z wyrazistymi dodatkami. Taki ajvar musi być pyszny :)
wygląda bardzo apetycznie i słonecznie :-) postaram się zrobić jeszcze w tym sezonie dyniowym :-)
Aż miło zobaczyć danie w takim słonecznym kolorze, podczas gdy na dworze pochmurno ... :)
Tradycyjny ajwar uwielbiam. Z dodatkiem dyni nie próbowałam, ale teraz mamy ją pod dostatkiem więc nic straconego! :) Przepiękny kolor ma ta pasta!
uwielbiam wszystko co dyniowe! tylko myślę, że po upieczeniu dyni nie zdążyłabym jej wykorzystać do pasty.... od razu bym ją zjadła :) wygląda bardzo smakowicie :)
Musi być pyszne :) z wielką chęcią kiedyś wypróbuje ten przepis :)
Dynia to jak słońce:)) Jej kolor jest tak bardzo optymistyczny, że w pochmurne i deszczowe dni zawsze u mnie gości na stole najczęściej w postaci pysznej zupy; )
To był również mój "pierwszy raz " z ajvarem dyniowym;)) Będę robiła go częściej, bardzo mi zasmakował. :))
Jestem wielką fanką dyni więc to przepis idealny dla mnie:) Chętnie wypróbuję.
Mniam! Kolejny dyniowy przepis do wypróbowania!
Prześlij komentarz