16 października 2014

CHLEB PIWNY NA ŚWIATOWY DZIEŃ CHLEBA 16 X 2014 / BEER BREAD FOR WORLD BREAD DAY 16 X 2014


World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

16 października od 2006 roku obchodzony na świecie jest Dzień Chleba. Tysiące blogerów na całym świecie pieką chleb i umieszczają o tym posta na swoim blogu. Do tej akcji postanowiłam przyłączyć i ja. Specjalnie długo się nie zastanawiałam, bo pieczenie chleba to coś co uwielbiam robić. Z okazji tego święta odbyła się konferencja w Warszawie dietetyków i naukowców zorganizowana przez Fundację Chleb to Zdrowie, którzy przekonywali, że chleb jest podstawą zdrowego żywienia. Jak podaje Serwis Głosu Szczecińskiego cytuję : "Produkty zbożowe, a wiec także pieczywo, są podstawą piramidy żywieniowej i nie można z nich rezygnować, czy zamienić na inne. Zamiana ich na tłuszcze oznaczałaby przejście na dietę miażdżycową, zastąpienie ich białkiem: mięsem i serami - na dietę, która obciąża nerki" - mówiła na konferencji Dr Regina Wierzejska dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia. Jej zdaniem zrezygnowanie ze spożywania pieczywa i przechodzenie na dietę bezglutenową nie jest dobre dla zdrowych osób. Taką dietę powinny stosować tylko osoby, które cierpią na celiakię, chorobę uwarunkowaną genetycznie polegającą na nietolerowaniu glutenu, na która cierpi około 1 procent populacji europejskiej. "Nie ma żadnych wskazań, które wskazywałyby na przechodzenie na dietę bezglutenową osób zdrowych. Dieta, w której rezygnujemy z pieczywa to kolejna dieta cud i moda. Pieczywo jest niepodważalnym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera witaminy, składniki mineralne, żelazo magnez. To wszystko przemawia za cechami zdrowotnymi chleba" - mówiła Wierzejska. Robert Księżopolski, prezes fundacji Chleb to Zdrowie przekonywał, że pieczywo nie jest tuczące. "Mamy już na to szereg dowodów naukowych i wiemy, że jest to kwestia dostosowania wartości energetycznej posiłku do trybu życia" - mówił. Z przedstawionych przez jego fundacje wyliczeń wynika, że kromka chleba żytniego ma ok. 56 kcal. - to mniej niż jedno jabłko, które ma około 72 kcal. Prof. Alicja Ceglińska z wydziału Nauk o Żywności SGGW podkreśliła, że szczególnie zdrowe jest pieczywo na naturalnym zakwasie. "Jest ono lepiej trawione i wytwarza korzystną mikroflorę w przewodzie pokarmowym, która zapobiega rozwojowi bakteryjnej mikroflory" - wyjaśniła.
Oryginalny artykuł znajdzieciecie tutaj. Ja na tą specjalną okazję przygotowałam żytni, piwny chleb na zakwasie z orzechami laskowymi i czarnuszką. Jak wyhodować zakwas żytni znajdziesz tutaj, czyli w poście specjalnie jemu dedykowanemu.

SKŁADNIKI:
300 g mąki żytniej typ 2000
200 g mąki pszennej chlebowej Szymanowskiej typ 750
150 g zakwasu żytniego (zaczynu, 8 h wcześniej dokarmionego)
250 - 300 ml piwa jasnego jęczmiennego "Żywe piwo" z browaru Amber z żywymi kulturami drożdży
1 łyżka czarnuszki
50-100 g orzechów laskowych
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych
1 łyżeczka oliwy do posmarowania formy

Wyrośnięty chleb po 8 godzinach, przed pieczeniem.























Upieczony chleb, prosto z piekarnika, studzi się:))


PRZYGOTOWANIE:
  1. Mąkę pszenna i żytnią wymieszałam w naczyniu. 
  2. Stopniowo dolewałam piwo ( ciasto nie może być rzadkie), zakwas, ponownie wymieszałam składniki. Na koniec dodałam orzechy, sól, czarnuszkę.
  3. Formę natłuściłam i posypałam otrębami. Ciasto wykładałam partiami do formy keksówki. Wierzch posypałam dodatkowo czarnuszką i otrębami. Odstawiłam formę w ciepłe miejsce, by chleb mógł spokojnie wyrosnąć. Trwa to około 6 godzin, czasem 8 w zależności od temperatury otoczenia.
  4. Piekłam w nagrzanym piekarniku, najpierw w temperaturze 200⁰C przez pół godziny, potem w 180⁰C przez godzinę. Upieczony chleb wyjęłam z formy i ostudziłam na kratce. Po kilku godzinach był już gotowy do spożycia, pyszny i chrupiący. 
Kanapeczka z domowym ajvarem ze świeżo upieczonego chlebka;)

7 komentarzy:

Kinga Łucja pisze...

Wygląda apetycznie! :)

Pozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Lena pisze...

Piwny chleb? No to wpraszam się na kromeczkę :)

poproszedokladke.pl pisze...

chleba na piwie jeszcze nie piekłam! i te orzeszki laskowe... musiał być cudowny! :-)

monique lodz pisze...

Będzie mi bardzo miło;) Zapraszam:))

Simply delicious baking pisze...

Mega-apetyczny chlebek!
Chętnie skusiłabym się na kromkę (albo dwie) :-)

Pozdrawiam!

Browar Amber Bielkówko pisze...

Dziękujemy za pomysł! Będziemy próbować :)

Kolizje smakow pisze...

Chlebek wygląda wyśmienicie :) z chęcią bym skosztowała kawałek :)