Będąc małym dzieckiem nie przepadałam za jarmużem, ale też nikt nie wpadł na pomysł żeby zrobić mi z niego chipsy. Znałam tylko jego wspaniałe właściwości zdrowotne o których wspominałam w poście o sałatce z jarmużu, więc musiałam go jeść. Sposobów podania jarmużu jest wiele, mi przypadł do gustu ten w postaci chipsów. Po przygotowaniu, a zajęło mi to naprawdę nie wiele czasu bo około pół godziny, otrzymałam wspaniałą zdrową przekąskę, którą można ze sobą zabrać w pudełeczku do pracy lub na wycieczkę, albo też poczęstować gości. Porcja 100 g zawiera 71 kcal.
300 jarmużu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Jarmuż dokładnie umyłam, usunęłam główny nerw i "porwałam" liście na mniejsze kawałki. Następnie go dokładnie osuszyłam.
- Do miseczki wlałam olej, dodałam paprykę i sól, wszystko wymieszałam.
- Wrzuciłam kawałki liści jarmużu do plastikowego worka, dodałam doprawiony olej, zamknęłam worek i potrząsając wszystko dokładnie wymieszałam. Liście jarmużu muszą być dokładnie pokryte olejem, można więc dodatkowe ręcznie rozprowadzić olej.
- Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180°C. Chipsy ułożyłam na blaszce wyłożonej pergaminem. Piekłam około 5 minut.
- Chipsy były rewelacyjne, chrupkie i bardzo smaczne. To bardzo oryginalna przekąska. Smacznego!
4 komentarze:
wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie jadłam jarmużu... nigdzie go nie mogę dostać! ale jak go tlyko dorwę to robię te czipsy! :-))
Kiedyś tak niedoceniony,a teraz wrócił do łask. I dobrze bo jarmuż jest pyszny i zdrowy :)
musze koniecznie spróbować!
W mojej kuchni jarmuż już będzie na stałe, a chipsy z niego zaskoczyły mile wiele osób w tym również i mnie samą.
Prześlij komentarz