10 października 2014

CHIPSY Z JARMUŻU


Będąc małym dzieckiem nie przepadałam za jarmużem, ale też nikt nie wpadł na pomysł żeby zrobić mi z niego chipsy. Znałam tylko jego wspaniałe właściwości zdrowotne o których wspominałam w poście o sałatce z jarmużu, więc musiałam go jeść. Sposobów podania jarmużu jest wiele, mi przypadł do gustu ten w postaci chipsów. Po przygotowaniu, a zajęło mi to naprawdę nie wiele czasu bo około pół godziny, otrzymałam wspaniałą zdrową przekąskę, którą można ze sobą zabrać w pudełeczku do pracy lub na wycieczkę, albo też poczęstować gości. Porcja 100 g zawiera 71 kcal.

SKŁADNIKI:

300 jarmużu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki soli



PRZYGOTOWANIE:
  • Jarmuż dokładnie umyłam, usunęłam główny nerw i "porwałam" liście na mniejsze kawałki. Następnie go dokładnie osuszyłam. 
  • Do miseczki wlałam olej, dodałam paprykę i sól, wszystko wymieszałam. 
  • Wrzuciłam kawałki liści jarmużu do plastikowego worka, dodałam doprawiony olej, zamknęłam worek i potrząsając wszystko dokładnie wymieszałam. Liście jarmużu muszą być dokładnie pokryte olejem, można więc dodatkowe ręcznie rozprowadzić olej. 
  • Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180°C. Chipsy ułożyłam na blaszce wyłożonej pergaminem. Piekłam około 5 minut. 
  • Chipsy były rewelacyjne, chrupkie i bardzo smaczne. To bardzo oryginalna przekąska. Smacznego!

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie jadłam jarmużu... nigdzie go nie mogę dostać! ale jak go tlyko dorwę to robię te czipsy! :-))

Lena pisze...

Kiedyś tak niedoceniony,a teraz wrócił do łask. I dobrze bo jarmuż jest pyszny i zdrowy :)

Foodmania pisze...

musze koniecznie spróbować!

Drink Eat Live pisze...

W mojej kuchni jarmuż już będzie na stałe, a chipsy z niego zaskoczyły mile wiele osób w tym również i mnie samą.