Domowy, jaglany serek waniliowy jest pozbawiony sztucznych substancji smakowych, barwników, glutenu, mleka w proszku i innych szkodliwych substancji nie przyjaznych zdrowia.
Naturalnym składnikiem smakowym jest wanilia – najzdrowsza przyprawa świata. Jej zapach idealnie działa w stanach napięcia nerwowego, stresu, ułatwia zasypianie. U osób ze skłonnością do „podjadania” nie zdrowych przekąsek w stanach silnego stresu, zapobiega tej potrzebie.
Głównym składnikiem przepisu jest kasza jaglana, to kolejny przepis z kaszą na moim blogu.
Serek będzie doskonałym śniadaniem a także deserem.
SKŁADNIKI
2,5 szklanki mleka krowiego
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka jogurtu z żywymi kulturami bakterii
1 szklanka orzechów nerkowca
4 łyżki miodu lub ksylitolu
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub jedna laska wanilii
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy zalej wodą, zostaw na noc.
- Zagotuj 1 litr wody następnie wsyp kaszę, wyłącz gaz.
- Po 3 minutach osącz kaszę przez sito, płucz bardzo dokładnie pod bieżącą wodą.
- W garnku zagotuj mleko. Dodaj kaszę jaglaną i zmniejsz gaz. Masa ma tendencje do przypalania, dlatego trzeba ją pilnować.
- Gotuj kaszę około 15 min. Wyłącz gaz i zostaw kaszę, żeby troszkę przestygła.
- Kaszę zmiksuj razem z jogurtem, orzechami, miodem, ziarenkami wanilii. Masa musi być jednolita, aromatyczna, słodka o konsystencji serka waniliowego.
- Serek jaglany przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce.
1 komentarz:
fajny przepis:)
Prześlij komentarz