29 kwietnia 2019

RYŻ PO CHIŃSKU Z TOFU

Czy wiecie, że pomidory zostałe przywiezione prze Krzysztofa Kolumba w XVI wieku? Na początku  pełniły funkcje ozdobną, dopiero później zaczęto wyrabiać z nich sosy. Kilka wieków póżniej zaczęto z nich produkować również ketchupy i koncentraty. 

Warto spożywać pomidory w każdej postaci przez cały rok, ponieważ warzywo to jest  prawdziwą bombą witaminowa i minerałową. Danie, które publikuję jest wegetariańskie, wegańskie, zdrowe, dietetyczne i odchudzające. Polecam wszystkim dla których jest ważne zdrowe odżywianie.
Przepis zgłaszam do konkursu na danie z wykorzystaniem koncentratu pomidorowego Pudliszki.


SKŁADNIKI (2 porcje)

100 g brązowego ryżu
500 g mrożonych warzyw chińskich
200 g tofu naturalnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 łyżki ketchupu Pudliszki
1 łyżka oleju 
kilka kropli sosu sojowego
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Warzywa mrożone uduś na oleju. 
  3. Tofu pokrój w kostkę i dodaj do uduszonych warzyw. Wszystkie składniki wymieszaj i przez chwilę je podsmażaj.
  4. Wmieszaj koncentrat i ketchup, danie  podgrzewaj jeszcze przez około 2-3 min., od czasu do czasu mieszając.
  5. Danie podawaj udekorowane natką pietruszki.
  6. SMACZNEGO:)


Brak komentarzy: