Czy wiecie, że pomidory zostałe przywiezione prze Krzysztofa Kolumba w XVI wieku? Na początku pełniły funkcje ozdobną, dopiero później zaczęto wyrabiać z nich sosy. Kilka wieków póżniej zaczęto z nich produkować również ketchupy i koncentraty.
Warto spożywać pomidory w każdej postaci przez cały rok, ponieważ warzywo to jest prawdziwą bombą witaminowa i minerałową. Danie, które publikuję jest wegetariańskie, wegańskie, zdrowe, dietetyczne i odchudzające. Polecam wszystkim dla których jest ważne zdrowe odżywianie.Przepis zgłaszam do konkursu na danie z wykorzystaniem koncentratu pomidorowego Pudliszki.
SKŁADNIKI (2 porcje)
100 g brązowego ryżu
500 g mrożonych warzyw chińskich
200 g tofu naturalnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 łyżki ketchupu Pudliszki
1 łyżka oleju
kilka kropli sosu sojowego
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Warzywa mrożone uduś na oleju.
- Tofu pokrój w kostkę i dodaj do uduszonych warzyw. Wszystkie składniki wymieszaj i przez chwilę je podsmażaj.
- Wmieszaj koncentrat i ketchup, danie podgrzewaj jeszcze przez około 2-3 min., od czasu do czasu mieszając.
- Danie podawaj udekorowane natką pietruszki.
- SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz