Danie obiadowe, które zawiera mega bombę witaminową za sprawą pieczonych warzyw i białej kaszy gryczanej.
Mnóstwo dobrych składników znajdziecie w batatach, które są dobre na pamięć, wzrok, cukrzycę, posiadają właściwości przeciwnowotworowe.Skolei papryka wpływa na zmniejszenie apetytu, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza i poprawia nastrój.
Zawarty w marchwi beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
Zalety kaszy gryczanej to przede wszystkim bardzo duża zawartość białka i brak glutenu.
SKŁADNIKI: 1 porcja
1 mały batat
1 marchewka
½ papryki czerwonej
50 g kaszy gryczanej białej
2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 ℃.
- Upraż orzechy na suchej patelni.
- Bataty, marchew i paprykę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w słupki.
- Warzywa skrop olejem, posyp solą i papryką, wymieszaj je dokładnie z przyprawami.
- Blaszkę wyłóż folia aluminiową, połóż na na nią przygotowane warzywa. Piecz je 30 min.
- Kaszę gryczaną przygotuj według przepisu na opakowaniu pudełka.
- Upieczone warzywa ułóż na ugotowanej kaszy i dodaj na wierzch uprażone orzechy nerkowca.
1 komentarz:
lekko, pysznie i zdrowo;)
Prześlij komentarz