13 kwietnia 2019

JAK ZROBIĆ KAJMAK?

Kajmak często nazywany jest masą krówkową. Stosowany jest między innymi w świątecznych wypiekach w tym wielkanocnych.  Można gotowy kupić w sklepach, jednak zawiera on bardzo niezdrowy olej palmowy. Dlatego namawiam do zrobienia „masy kajmakowej” własnymi siłami. Powodów ku temu jest wiele.

Olej palmowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym a także kosmetycznym.  Zawiera aż 45% nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są szkodliwe dla naszego organizmu. Nadmierne spożycie często prowadzić do otyłości i cukrzycy typu II, może powodować raka okrężnicy czy prostaty.
Zapewne wiecie, że sama produkcja oleju palmowego prowadzi do zmian klimatycznych oraz śmierci tysięcy orangutanów zamieszkujących Sumatrę i Borneo. Uprawa olejowców wymaga całkowitego oczyszczenia terenów leśnych, co najczęściej czyni się poprzez ich palenie. Ginie wtedy roślinność, ale również zwierzęta.
Orangutany żyją jedynie w lasach deszczowych na Borneo i Sumatrze. Uznawane są za gatunek zagrożony, gdyż ich populacja drastycznie się zmniejsza. Jeśli obecne tempu produkcji utrzyma się, to do 2022 roku 98% lasów na Sumatrze i Bornego zostanie zniszczonych. Co oznacza, że orangutany oraz inne zwierzęta nie będą miały gdzie mieszkać.




SKŁADNIKI

100 g cukru
100 ml śmietanki 36%
100 g białej czekolady
1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE

  1. W garnku karmelizujemy cukier, dolewamy śmietankę i wszystko mieszamy. 
  2. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika garnek z masą, studzimy, dodajemy czekoladę i masło.
  3. Mieszamy do połączenia się składników. Kajmak gotowy.
Mazurek kajmakowy znajdziecie tutaj.

1 komentarz:

Lena pisze...

domowego jeszcze nie robiłam:)