29 marca 2018

MAZUREK KAJMAKOWY

Wybór ciast, które przygotować można na Wielkanoc jest ogromny. Jeśli chcecie je przygotować sam, a nie macie specjalnie dużo czasu, to mazurek kajmakowy będzie idealnym rozwiązaniem. Wykonanie go zajmie Wam około godziny. Gotowy mazurek jest słodki i pyszny, cudownie kruchy.

Mazurek pochodzi najprawdopodobniej ze wschodu, skąd dotarł do Polski razem z Turkami (z ówczesnego Imperium Osmańskiego). Niektórzy uważają, że ciasto pochodzi jednak z Mazowsza, ponieważ kiedyś mieszkańców Mazowsza nazywano Mazurami (jeszcze przed II wojną światową), tam też ciasto to było bardzo popularne.





SKŁADNIKI

1 jajko
100 g masła
50 g cukru pudru
200 g mąki pszennej

200 g masy kajmakowej (krówkowej) z puszki (połowa)
płatki migdałowe, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa i kilka listków mięty do ozdoby

PRZYGOTOWANIE

  • Na środek dużej deski do krojenia, stolnicy ewentualnie podkładki silikonowej wysypujemy mąkę, którą mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło które „siekamy” na kawałki w mące oraz jajko.
  • Łączymy szybko wszystkie składniki, siekając i zagniatając. 
  • Kiedy ciasto jest gładkie, robimy z niego kulę, zawijamy w folię przeźroczystą i wkładamy na 15-20 min do zamrażalnika. 
  • Następnie rozwałkujemy je do grubości około 7 mm i formujemy prostokąt, albo kwadrat w zależności od tego jaką posiadamy foremkę. Brzegi ciasta powinny być trochę wyższe niż środek. Wkładamy je ponownie do lodówki, tym razem nie do zamrażalnika, schładzamy około 15 min.
  • Foremkę z mazurkiem wkładamy do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Pieczemy 20 min.
  • Wystudzone ciasto pokrywamy gotową masą kajmakową i dekorujemy wedle uznania.


Jeżeli macie trochę więcej czasu i możecie przygotować masę kajmakową sami to proponuję przygotować mazurek kajmakowy według tego przepisu WIELKANOCNY MAZUREK KAJMAKOWY , który znajdziecie na moim blogu.





1 komentarz:

Lena pisze...

Bez mazurka nie ma Wielkanocy :)