Wybór ciast, które przygotować można na Wielkanoc jest ogromny. Jeśli chcecie je przygotować sam, a nie macie specjalnie dużo czasu, to mazurek kajmakowy będzie idealnym rozwiązaniem. Wykonanie go zajmie Wam około godziny. Gotowy mazurek jest słodki i pyszny, cudownie kruchy.
Mazurek pochodzi najprawdopodobniej ze wschodu, skąd dotarł do Polski razem z Turkami (z ówczesnego Imperium Osmańskiego). Niektórzy uważają, że ciasto pochodzi jednak z Mazowsza, ponieważ kiedyś mieszkańców Mazowsza nazywano Mazurami (jeszcze przed II wojną światową), tam też ciasto to było bardzo popularne.SKŁADNIKI
1 jajko
100 g masła
50 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
200 g masy kajmakowej (krówkowej) z puszki (połowa)
płatki migdałowe, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa i kilka listków mięty do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
- Na środek dużej deski do krojenia, stolnicy ewentualnie podkładki silikonowej wysypujemy mąkę, którą mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło które „siekamy” na kawałki w mące oraz jajko.
- Łączymy szybko wszystkie składniki, siekając i zagniatając.
- Kiedy ciasto jest gładkie, robimy z niego kulę, zawijamy w folię przeźroczystą i wkładamy na 15-20 min do zamrażalnika.
- Następnie rozwałkujemy je do grubości około 7 mm i formujemy prostokąt, albo kwadrat w zależności od tego jaką posiadamy foremkę. Brzegi ciasta powinny być trochę wyższe niż środek. Wkładamy je ponownie do lodówki, tym razem nie do zamrażalnika, schładzamy około 15 min.
- Foremkę z mazurkiem wkładamy do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Pieczemy 20 min.
- Wystudzone ciasto pokrywamy gotową masą kajmakową i dekorujemy wedle uznania.
Jeżeli macie trochę więcej czasu i możecie przygotować masę kajmakową sami to proponuję przygotować mazurek kajmakowy według tego przepisu WIELKANOCNY MAZUREK KAJMAKOWY , który znajdziecie na moim blogu.
1 komentarz:
Bez mazurka nie ma Wielkanocy :)
Prześlij komentarz