29 marca 2019

JAGLANE BROWNIE – CIASTO NA WEEKEND

Brownie to ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru. Pierwsze opublikowane przepisy na brownie pochodzą z 1904 roku.


Jak podaje biurorekordow.pl największe brownie na świecie mierzyło 3,35 m wysokości i 1,8 m szerokości. Waga rekordowego wypieku wynosiła 106,23 kg. Pokrojone je na 1200 kawałków. Wypiek ten pobił rekord Guinessa.
Mój przepis na glutenfree brownie nie zawiera mąki z pszenicy, zastąpiłam ją bezglutenową mąką jaglaną i ziemniaczaną. Ponadto zastosowałam bezglutenową czekoladę, proszek do pieczenia i kakao. Z takich zdrowych składników  otrzymałam pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe brownie. Robi się je bardzo szybko, szybko piecze i szybko zjada :)) To  świetne, zdrowe ciasto na weekend!










SKŁADNIKI

150 g czekolady mlecznej bezglutenowej
75 g kakao bezglutenowe
150 g masła
100 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
300 g cukru brązowego
4 jaja
1 bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE

  1. Wyłóż kwadratową formę o głębokości ok. 5 cm i długości boku 25 cm, folia aluminiową. Ewentualnie użyj taką jaką masz.
  2. Piekarnik rozgrzej do 190 ºC. 
  3. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj, żeby składniki się połączyły. Następnie dodaj  kakao z mąką i proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Garnek zdejmij z ognia. 
  4. Jajka ubij z cukrem waniliowym, wmieszaj do masy, następnie dodaj drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko szybko wymieszaj, po czym masę przelej do formy. 
  5. Ciasto piecz 20-25 min. Wierzch powinien być suchy. W środku ciasto powinno być mokre, patyczek użyty do sprawdzenia wilgotności  powinien być mokry i oblepiony ciastem. Tak wygląda prawidłowo upieczone brownie. 
  6. Brownie trzeba schłodzić, dopiero wtedy można  podzielić je na porcje. 
SMACZNEGO:))

1 komentarz:

Lena pisze...

idealnie upieczone:)