Brownie to ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru. Pierwsze opublikowane przepisy na brownie pochodzą z 1904 roku.
Mój przepis na glutenfree brownie nie zawiera mąki z pszenicy, zastąpiłam ją bezglutenową mąką jaglaną i ziemniaczaną. Ponadto zastosowałam bezglutenową czekoladę, proszek do pieczenia i kakao. Z takich zdrowych składników otrzymałam pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe brownie. Robi się je bardzo szybko, szybko piecze i szybko zjada :)) To świetne, zdrowe ciasto na weekend!
SKŁADNIKI
150 g czekolady mlecznej bezglutenowej
75 g kakao bezglutenowe
150 g masła
100 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
300 g cukru brązowego
4 jaja
1 bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE
- Wyłóż kwadratową formę o głębokości ok. 5 cm i długości boku 25 cm, folia aluminiową. Ewentualnie użyj taką jaką masz.
- Piekarnik rozgrzej do 190 ºC.
- W garnku rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj, żeby składniki się połączyły. Następnie dodaj kakao z mąką i proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Garnek zdejmij z ognia.
- Jajka ubij z cukrem waniliowym, wmieszaj do masy, następnie dodaj drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko szybko wymieszaj, po czym masę przelej do formy.
- Ciasto piecz 20-25 min. Wierzch powinien być suchy. W środku ciasto powinno być mokre, patyczek użyty do sprawdzenia wilgotności powinien być mokry i oblepiony ciastem. Tak wygląda prawidłowo upieczone brownie.
- Brownie trzeba schłodzić, dopiero wtedy można podzielić je na porcje.
SMACZNEGO:))
1 komentarz:
idealnie upieczone:)
Prześlij komentarz