15 kwietnia 2019

JAGLANY MAZUREK WIELKANOCNY Z KAJMAKIEM (BEZGLUTENOWY)

Mazurek to rodzaj kruchego ciasta przygotowywanego na Wielkanoc. Jest łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, a przy tym bardzo efektowne. Można go dodatkowo zrobić w taki sposób, żeby oprócz walorów smakowych i estetycznych posiadał także dietetyczne poprzez zastosowanie kombinacji mąki jaglanej i ziemniaczanej. Otrzymamy wtedy lekkie, bezglutenowe zdrowe ciasto na święta.

 Mazurek pochodzi najprawdopodobniej ze wschodu, skąd dotarł do polski razem z turkami
(z ówczesnego imperium osmańskiego). Niektórzy uważają, że ciasto pochodzi jednak z Mazowsza, ponieważ kiedyś mieszkańców  nazywano mazurami (jeszcze przed II wojną światową), tam też ciasto to było bardzo popularne.

SKŁADNIKI

150 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
1 jajko
100 g masła zimnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g masy kajmakowej gotowej lub  zrobionej według mojej receptury tutaj przepis
bakalie do ozdobienia mazurka: orzechy laskowe, włoskie, migdały, owoce goji, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, listki melis, mięty itp.

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj ciasto na spód mazurka z obu rodzajów mąk, masła, jajka, cukru.
  2. Wszystkie składniki ze sobą połącz: najpierw posiekaj nożem masło w mące, następnie dodaj cukier, jajko, cały czas wyrabiając już ciasto ręką, a na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
  3. Gotowe ciasto uformuj w prostokąt o wymiarach około 22x14 cm, na papierze do pieczenia (możesz wcześniej pozaginać papier według podanych rozmiarów). Ponakłuwaj tak przygotowany spód pod mazurka widelcem.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 ºC  Piecz mazurek około 15-20 min., pilnując żeby nie przypiec za bardzo spodu.
  5. Upieczony spód wystudź i dopiero wtedy nałóż na wierzch kajmak. Udekoruj mazurek według własnego pomysłu.
  6. Szczęśliwych  Świąt 🐣🐥🐣

2 komentarze:

Lena pisze...

ale pięknie wyszedł:)

ervishA pisze...

Ładny wyszedł :)