Jeśli nie macie pomysłu na smaczny, szybki obiad w tym tygodniu, to ja WAM go podsunę – oto on – najlepszy przepis na MAKARON Z GRZYBAMI:) Jesień w pełni, świeżych leśnych grzybów mamy pod dostatkiem, ale i zdecydowanie zwykłe pieczarki świetnie się w tym daniu sprawdzą. Bez grzybów, ani rusz.
Ja użyłam opieniek, które wcześniej przygotowałam na takie szybkie okazje. Otóż najpierw je ugotowałam, przełożyłam do słoiczków i zapasteryzowałam. Jest jeszcze jedna opcja, taka że po gotowaniu i wystudzeni grzyby można zamrozić. Jeśli nie macie takich domowych zapasów, grzyby trzeba kupić. Przygotowanie makaronu z grzybami dla 4 osób, zajmie WAM około pół godziny.
SKŁADNIKI
500 gr grzybów (opieniek, pieczarek)
200 gr makaronu (taki jaki macie na stanie) ewentualnie penne, tagliatelle, linguine
1 jajko
100 gr śmietany, mleko tłuste też może być
1 cebula
2 łyki masła lub innego tłuszczu
ser żółty lu Parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Makaron zagotuj według przepisu na opakowaniu. Grzyby umyj, pokrój i usmaż na patelni razem z drobno pokrojona cebulką, którą wcześniej zeszklij na 1 łyżce masła. Dopraw je solą i pieprzem.
- Kiedy makaron będzie gotowy i grzyby, mniej więcej po około 10 min. połącz razem składniki i wymieszaj.
- Przełóż je do naczynia żaroodpornego posmarowanego resztką masła.
- Śmietanę wymieszaj z jajkiem, dopraw solą po czym zalej makaron i grzyby.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i zapiekaj około 15 min.
- Pyszne, gorące danie gotowe w pół godziny:))
3 komentarze:
prosto, szybko i pysznie - tak lubię :)
W tym roku wreszcie był dobry sezon na grzyby :D Pyszny zapiekanka :)
Taki obiad to cudo! :)
Prześlij komentarz