Kiedyś najczęściej pesto robiłam z bazylii, orzeszków pinii, czosnku i parmezanu. Odkąd ponownie odkryłam jarmuż pesto robię z niego. Przypomnę Wam cudowne właściwości tego warzywa.
Jarmuż bogaty jest w białko, błonnik, witaminę C, A,PP, H, E i K, beta-karoten, witaminy z grupy B, a także sole mineralne – wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, potasu. Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy chroni przed schorzeniami układu krążenia i nowotworami. Bardzo korzystnie w wpływa na wygląd skóry, włosów, paznokci, sprzyja odchudzaniu (100 g ma około 30 kcal), usuwa toksyny. Ze względu na specyficzny smak jarmużu, trochę czasu upłynęło zanim uzyskałam pesto, który mnie całkowicie usatysfakcjonowało. Są w nim orzechy nerkowca i nieaktywne suszone płatki drożdżowe, zawierające witaminy z grupy B. Pesto stosuję je do sałatki caprese, mimo iż jest ono wegańskie, niczemu to nie przeszkadza, nawet jest to połączenie jeszcze lepsze, zdrowsze i ciekawsze w smaku. Wegańskie pesto z jarmużem śmiało można stosować do makaronu na obiad lub też do kanapek, tostów, sandwichów, po prostu kto jak lubi.
Podaję Wam też 5 linków do najlepszych przepisów z jarmużem na moim blogu. Zdecydowane rekordy popularności bije dietetyczna pizza z jarmużem. Jeśli lubicie jarmuż tak jak ja wybierzcie swój ulubiony przepis. Ja uwielbiam jajko sadzone z jarmużem:)
- pizza z jarmużem
- jajko sadzone z jarmużem
- sałatka z buraczkami i jarmużem
- krewetki z kaszą jaglaną i jarmużem
- chipsy z jarmużu
SKŁADNIKI:
250 g pociętego na drobne kawałki jarmużu (umytego i pozbawionego twardych części)
50 g nerkowców
50 ml oleju ryżowego
1 łyżka wegańskich płatków drożdżowych (suszonych nieaktywnych)
1-2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
sól, pieprz. odrobina płatków chili do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Jarmuż utrzyj w blenderze z nerkowcami, płatkami drożdżowymi, otartą skórką i zmiażdżonym czosnkiem, na koniec powoli dolewaj olej do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli lubisz pesto bardziej płynne dodaj więcej oleju).
- Dopraw do smaku solą i pierzem, nie wielką ilością płatków chili.
- SMACZNEGO:))
8 komentarzy:
Moja bratowa robi przepyszny makaron z jarmużowym pesto, wypróbuje Twoj przepis i zobaczę czy jej dorównam bo zapowiada się pysznie :D
Ten kolor kusi by zaraz zrobić takie pesto:)
Kocham jarmuż ! Dziękuję za smakowitą inspirację - pesto, zrobię na pewno :)
Wygląda bezbłędnie :D
Pesto z jarmużu jeszcze nie próbowałam, więc muszę się za to zabrać !
Kiedyś częściej jadłyśmy jarmuż, musimy koniecznie do niego wrócić :)
ja co prawda nie lubię jarmużu, ale Twoje propozycje kuszą :)
Same fajne pomysły :)
Prześlij komentarz