Połowa września prawie już za nami, ale ja wciąż sięgam pamięcią do moich fantastycznych również pod względem kulinarnym, wakacji na Maderze.
Tam rozsmakowałam sięw malutkich portugalskich, niesamowicie aromatycznych i smacznych małych bananach, nie tylko w postaci surowej, ale również w marmoladzie i ciastach. Dzisiaj przedstawiam przepis na chlebek a może raczej ciasto bananowe z makiem i borówkami, który to powstał na bazie inspiracji kuchnią maderyjską oraz Nigelli. Wyglądem być może nie powala, ale przepis jest prosty i szybki, więc z powodzeniem ciasto możecie zrobić w ciągu tygodnia, nie czekając do weekendu. Jest rozkosznie wilgotne, a jego słodycz i zniewalający smak, na pewno poprawi Wam nastrój w mgliste i chłodne, choć jeszcze letnie poranki.SKŁADNIKI:
0,5 kg dojrzałych bananów
200 g borówek amerykańskich
25 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
175 g mąki pszennej
125 g masła
150 g cukru
2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
- Keksówkę długości około 20 cm smarujemy masłem i wykładamy jej wnętrze pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Masło roztapiamy, banany obieramy i miksujemy na pulpę.
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, sodę. Mak sparzamy wrzątkiem.
- Przed zmieszaniem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.W misce miksujemy cukier z roztopionym masłem, dodajemy banany, jajka i mak. Na koniec łyżką wmieszamy mąkę i borówki.
- Połączone składniki wlewamy do keksówki. Pieczemy 50-60 minut, brzegi chlebka muszą odstawać od foremki, z wierzchu ciasto ma być sprężyste.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto schładzamy przez 10 minut potem delikatnie wyjmujemy z foremki, kładziemy dalej zawinięte w pergaminie na ruszt i schładzamy dalej. Na koniec delikatnie zdejmujemy z chlebka bananowego papier.
- Z ciasta wykroimy około 10-12 kawałków. Smacznego:))
3 komentarze:
Bardzo smakowite, chętnie je zrobię:)
Oj tam nie wygląda - jak dla mnie wygląda pysznie - lubię takie chlebki na śniadanie :)
Wow nie wpadłybyśmy na takie połączenie smaków :D A wszystko co jest w tym chlebku bardzo lubimy :D
Prześlij komentarz