Dania z małż należą do jednych z moich ulubionych. Zawsze przypominają mi mile spędzone wakacje, ciepłe kraje nadmorskie, szum oceanu.
Moje zamiłowanie do dań z owoców morza jest wielkie, więc dziś na blogu kolejna odsłona takiego dania tym razem są to małże włoskie w śmietanowym sosie curry.SKŁADNIKI:
1 kg świeżych małż włoskich
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka curry
500 ml jasnego piwa, ja użyłam Kasztelana
100 ml śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE:
- Zeszkliłam na maśle w dużym garnku drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek.
- Dodałam curry i chwilę wszystko razem smażyłam. Dołożyłam wcześniej porządnie umyte, posegregowane i wyszorowane małże (te które były otwarte a po uderzeniu w blat nie zamykały się wyrzuciłam, ponieważ oznaczało to ze są martwe), dolałam piwo i śmietanę.
- Gotowałam do momentu aż małże się otworzyły, od czasu do czasu potrząsając naczyniem. Małże, które nie otworzyły się podczas gotowania wyrzuciłam.
- Danie podawałam z świeżym chrupiącym pieczywem i szklaneczka piwa:))
3 komentarze:
Ja uczta :)
Jej nigdy tego nie jadłyśmy :P Może akurat by nam zasmakowało :)
Och ! Co ja bym dała, żeby zjeść takie małże :)) W Rzymie nie mogłam się nimi najeść... Uwielbiam !!
Prześlij komentarz