30 sierpnia 2015

WŁOSKIE MAŁŻE W ŚMIETANOWO – PIWNYM SOSIE CURRY

Dania z małż należą do jednych z moich ulubionych. Zawsze przypominają mi mile spędzone wakacje, ciepłe kraje nadmorskie, szum oceanu.

Moje zamiłowanie do dań z owoców morza jest wielkie, więc  dziś na blogu kolejna odsłona takiego dania tym razem są to małże włoskie w śmietanowym sosie curry.


SKŁADNIKI:

1 kg świeżych małż włoskich
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka  curry
500 ml jasnego piwa, ja użyłam Kasztelana
100 ml  śmietany 18%



PRZYGOTOWANIE:
  1. Zeszkliłam  na maśle w dużym garnku drobno  pokrojoną  cebulę oraz czosnek.
  2.  Dodałam curry i chwilę wszystko razem smażyłam. Dołożyłam wcześniej porządnie umyte, posegregowane i wyszorowane małże (te które były otwarte a po uderzeniu w blat nie zamykały się wyrzuciłam, ponieważ oznaczało to ze są martwe), dolałam  piwo i śmietanę.  
  3. Gotowałam do momentu aż małże się otworzyły, od czasu do czasu potrząsając naczyniem. Małże, które nie otworzyły się podczas gotowania wyrzuciłam. 
  4. Danie podawałam z świeżym chrupiącym pieczywem i szklaneczka piwa:))

3 komentarze:

Lena pisze...

Ja uczta :)

Candy Pandas pisze...

Jej nigdy tego nie jadłyśmy :P Może akurat by nam zasmakowało :)

u rudej na talerzu pisze...

Och ! Co ja bym dała, żeby zjeść takie małże :)) W Rzymie nie mogłam się nimi najeść... Uwielbiam !!