12 czerwca 2015

PIECZONY RABARBAR Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ / STRAWBERRY AND RHUBARB CRUMBLE

Już od kilku dni po głowie chodził mi rabarbar z truskawkami, a że za samym rabarbarem nie przepadam to za pieczonym a do tego w połączeniu z truskawkami, bardzo.



Jestem zwolenniczką szybkich działań w kuchni i do tego zdrowych, tak więc oprócz wspaniałych truskawek i rabarbaru, który dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy C, beta-karotenu, błonnika i do tego jest niskokaloryczny bo ma zaledwie 20 kcal w 100 g, zastosowałam do kruszonki mąkę amarantusową zawierającą mnóstwo żelaza i łatwo przyswajalnego białka oraz innych składników mineralnych.




SKŁADNIKI 2 duże porcje:

100 g rabarbaru
200 g truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki cukru brązowego




SKŁADNIKI :

Kruszonka:
30 g mąki pszennej
30 g mąki amarantusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g zimnego masła
30 g cukru brązowego
4 łyżki płatków migdałowych




PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzałam do 200°C.
  2. Umyłam i pokroiłam rabarbar na kawałeczki, truskawki przepłukałam i odszypułkowałam. Owoce pomieszałam i rozłożyłam do dwóch małych naczyń żaroodpornych o Ø 10cm.  Posypałam je cukrem, migdałami i skropiłam ekstraktem waniliowym.
  3. Mąki wymieszałam razem z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodałam zimne masło, które rozcierałam w palcach wraz z składnikami suchymi do momentu aż przypominały płatki owsiane. Na koniec delikatnie wymieszałam wszystko z migdałami.
  4. Gotową kruszonkę wysypałam na owoce.
  5. Naczynka włożyłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut wtedy sok już bulgotał a kruszonka była złocista.
  6. Podawałam jeszcze ciepłe, mniej więcej po 10 minutach. Pychota:))




11 komentarzy:

Agata pisze...

Uwielbiam owoce pod kruszonką, a zwłaszcza latem :) Pychotka!

Lena pisze...

Też teraz często robię owoce pod kruszonką-szybko i pysznie ;)

Anonimowy pisze...

mój ukochany letni deser, z każdymi owocami, obłęd :-)

napiecyku pisze...

Dawno nie jadłam takiego deseru, wygląda smakowicie :)

whipped cream pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! Rewelacyjny deser na tą porę roku! :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Jeden z lepszych deserów :) Bardzo lubię!

u rudej na talerzu pisze...

To bardzo fajna propozycja na szybki poobiedni deser :) Rabarbar i truskawki są razem pycha :)

Kulinarna Maniusia pisze...

Mniam pyszności :-)

Candy Pandas pisze...

Truskawki i rabarbar to na pewno świetne połączenie :D Musimy wypróbować ten duet :D

Ania Mii - CulinaryIsland pisze...

Wygląda obłędnie! W truskawkach jestem zakochana, zjadam w każdej postaci, a ta Twoja baaardzo kusi :)

Moje Gotowanie pisze...


do tego serwuję sos custard i wtedy jest to najlepszy deser na świecie :-)