Już od kilku dni po głowie chodził mi rabarbar z truskawkami, a że za samym rabarbarem nie przepadam to za pieczonym a do tego w połączeniu z truskawkami, bardzo.
Jestem zwolenniczką szybkich działań w kuchni i do tego zdrowych, tak więc oprócz wspaniałych truskawek i rabarbaru, który dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy C, beta-karotenu, błonnika i do tego jest niskokaloryczny bo ma zaledwie 20 kcal w 100 g, zastosowałam do kruszonki mąkę amarantusową zawierającą mnóstwo żelaza i łatwo przyswajalnego białka oraz innych składników mineralnych.
SKŁADNIKI 2 duże porcje:
100 g rabarbaru200 g truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki cukru brązowego
SKŁADNIKI :
Kruszonka:
30 g mąki pszennej
30 g mąki amarantusowej30 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g zimnego masła
30 g cukru brązowego
4 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzałam do 200°C.
- Umyłam i pokroiłam rabarbar na kawałeczki, truskawki przepłukałam i odszypułkowałam. Owoce pomieszałam i rozłożyłam do dwóch małych naczyń żaroodpornych o Ø 10cm. Posypałam je cukrem, migdałami i skropiłam ekstraktem waniliowym.
- Mąki wymieszałam razem z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodałam zimne masło, które rozcierałam w palcach wraz z składnikami suchymi do momentu aż przypominały płatki owsiane. Na koniec delikatnie wymieszałam wszystko z migdałami.
- Gotową kruszonkę wysypałam na owoce.
- Naczynka włożyłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut wtedy sok już bulgotał a kruszonka była złocista.
- Podawałam jeszcze ciepłe, mniej więcej po 10 minutach. Pychota:))
11 komentarzy:
Uwielbiam owoce pod kruszonką, a zwłaszcza latem :) Pychotka!
Też teraz często robię owoce pod kruszonką-szybko i pysznie ;)
mój ukochany letni deser, z każdymi owocami, obłęd :-)
Dawno nie jadłam takiego deseru, wygląda smakowicie :)
Wygląda bardzo apetycznie! Rewelacyjny deser na tą porę roku! :)
Jeden z lepszych deserów :) Bardzo lubię!
To bardzo fajna propozycja na szybki poobiedni deser :) Rabarbar i truskawki są razem pycha :)
Mniam pyszności :-)
Truskawki i rabarbar to na pewno świetne połączenie :D Musimy wypróbować ten duet :D
Wygląda obłędnie! W truskawkach jestem zakochana, zjadam w każdej postaci, a ta Twoja baaardzo kusi :)
do tego serwuję sos custard i wtedy jest to najlepszy deser na świecie :-)
Prześlij komentarz