Jestem wielka fanką kaszy jaglanej, gdyż jest to najlepsza z najlepszych kasz i bardzo często ja spożywam. Jest idealna i wszystko można z niej wyczarować. Na moim blogu znajdziesz również inne bezglutenowe przepisy z kaszą jaglaną.
Inspiracja do stworzenia receptury jaglanego lassi było oczywiście mango lassi. Moje jest jednak wegańskie, bezglutenowe i bez cukru, do tego pysznie sycące. Połączenie kaszy i tak wspaniałego zdrowego owocu jakim jest mango, daje świetny rezultat w postaci sycącego smoothie, które możemy spożyć jako lekki letni posiłek na drugie śniadanie lub deser po obiedzie może zastąpić kolację.SKŁADNIKI
2 porcje1 dojrzałe mango
300 ml mleka ryżowego
1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
50 g kaszy jaglanej
150 ml wrzącej wody
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę jaglaną uprażyłam na patelni, następnie sparzyłam wrzątkiem, przepłukałam by pozbyć się goryczki. Przełożyłam ją do garnka, zalałam 150 ml wrzącej wody i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. do momentu wchłonięcia wody. Garnek z kaszą odstawiłam do wystygnięcia.
- Mango obrałam z skórki, pokroiłam na kawałki, Imbir starłam na tarce o drobnych otworach.
- Schłodzoną, ugotowana kaszę zmiksowałam blenderem razem z kawałkami mango, imbirem i mlekiem ryżowym. Do smaku dodałam jeszcze kardamon. Koktajl nie wymaga słodzenia, ale jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, ale doradzam wtedy ksylitol lu cukier brązowy.
- Smacznego:))
9 komentarzy:
zapowiada się pysznie!
Takiego mango lassi nie znałam, super;)
Wspaniały pomysł ! Takie przedśniadanie :)
świetny pomysł, bardziej jako sycące drugie śniadanie niż napój, ale to bardzo dobre rozwiązanie :-)
Wpraszam się na porcję :)
Pyszności :D Jakby mango było ciut tańsze to zdecydowanie częściej byśmy sobie takie desery robiły :)
Świetny pomysł, chętnie spróbowałabym takiego mango lassi :)
Zapraszam serdecznie; ))
To prawda mango mogłoby być tańsze; )
Prześlij komentarz